Çipras: Yunanistan bundan böyle hiç kimseden talimat almayacak

Göreve gelmesinin ardından ülkesinin dış borcunu yeniden yapılandırmak için kolları sıvayan Yunan Başabakanı Aleksis Çipras, dün yeni Parlamento’nun ilk oturumunda hiçbir ülkenin Atina’ya karışamasına izin vermeyeceğinin mesajını verdi.

“Yunanistan bundan böyle kimseden talimat almayacak, özellikle de e-mailler ile iletilen talimatlar” diyen Çipras, artik beyaz bir sayfa açtıklarını söyledi.

Her ne kadar Avrupalı mevkidaşlarını ikna turnesine çıkan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, kemer sıkma politikalarını Atina’ya dayatmasıyla ülkenin adeta ezeli düşmanı haine gelen Almanya’daki ilk temaslarından eli boş dönse de, Çipras enseyi karartmadı. 

“Yunanistan dersini alıp ev ödevini yapmak zorunda kalan o zavallı partner olmayacak. Yunanistan'ın artık kendi sesi var” diyen Çipras, AB yetkililerini de kolay kolay geri adım atmayacağı konusunda uyararak ekledi: “Yunanistan şantaj kabul etmeyecek çünkü Avrupa’da demokrasi şantaj kabul etmez.”

BERLİN’DE ANLAŞMA BEKLEMİYORDUK
Çipras seçim kampanyası boyunca ülkesinin ikinci derece AB personeli tarafından yönetilmeyeceğini vaat etmişti. Her ne kadar İtalya’daki görüşmelerinden destekle dönse de, Almanya tutumunu değiştirmeye niyeti olmadığının sinyalini verdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Varoufakis ile görüşmesi ile ilgili “anlaşmama konusunda anlaştık" yorumunda bulunmuştu. Ancak Varoufakis mevkidaşının bu açıklamasıyla hemfikir olmadığını söyledi.

Varoufakis “Anlaşmaya varamadık. Ama zaten yola çıkarken kartlarımızda böyle bir anlaşmaya varmak yoktu” diye konuştu.

Bu arada ülkedeki olumlu rüzgârları ortaya koyar biçimde, Çipras’ın konuşması sırasında tam 4000 kişi Parlamento’nun önündeki, kemer sıkma politikaları karşıtı protestolarla özdeşleşen Sintagma Meydanı’nda toplandı.

AB’den SYRIZA’ya kıskaç

Çipras: Doğru istikametteyiz