Şırnak’ın Cizre ilçesinde önceki gün hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın cenaze törenine binlerce kişi katıldı. İlçede son bir ayda  öldürülen dördüncü çocuk olan Kazanhan'ın ardından, HDP'li Sarıyıldız Efkan Ala'nın adı Dink cinayetine karışmış müdürü atamasını eleştirdi

Cizre'de 12 yaşında öldürülen Nihat için kitlesel cenaze

ZEYNEP KURAY - zeynokuray@hotmail.com

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde önceki akşam saatlerinde yaşamını yitiren 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın yapılan otopsisinde, başına isabet eden av tüfeği mühimmatı ile hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Yaklaşık 5 santimlik, dışı plastik ve roket başlığı şeklindeki ‘mühimmat’ incelenmek üzere Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderildi.

KATILIM YOĞUN OLDU
Kazanhan’ın cenazesi dün sabah saatlerinde Diyarbaklır’daki Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemleri tamamlanarak Cizre’ye getirildi. Cizre halkının yoğun katılımıyla 12 yaşındaki Nihat Kazanhan toprağa verildi. Yaşananlara tepki gösteren esnaf ilçede kepenk açmadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Karahan’ın vurulduğu yerde açıklama yaptı.

ALA'YA ELEŞTİRİLER
BirGün’e konuşan Faysal Sarıyıldız şunları söyledi: Efkan Ala, gaz ve mermi kullanılmadığını söylediği konuşmasından yarım saat önce polis tarafından 12 yaşındaki çocuk öldürüldü. İçişleri Bakanı Ala, valilik ve emniyet tarafından yanlış yönlendiriliyor ya da bizi ciddiye almıyor. Bu yaklaşım kabul edilebilir değil.  Cizre’de sorumluları açığa çıkaracak emniyet müdürü görevlendirmesi gereken Efkan Ala, Hrant Dink suikastında ismi geçen, dönemin Trabzon Bölge Müdürlüğü Amiri Ercan Demir’i görevlendirerek gözdağı veriyor. Burada yaşayan Kürtlerin Hrant Dink hassasiyeti dahil hiçbir hassasiyetimiz gözetilmiyor. Bu adam gelmeden önce de çocuklarımız yine ölüyordu, bu adamdan sonra çocuklarımız daha fazla öldürülüyor. Hükümetin bu anlayışı ile burada sular durulmaz.

DEVLET PROVOKASYONU
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BirGün’e yaptığı açıklamada Cizre ‘de  peş peşe çocukların hedef gözetilerek öldürülmesinin çözüme dönük bir devlet provokasyonu olduğunu vurguladı. Bilici, çocukların peş peşe hedef gözetilerek vurulmasının tesadüf olmadığını vurguladı. Bu provokasyonun arkasında devletin olduğunu altını çizen Bilici, çocukların ölümleri üzerinden esas çözüm süreci  hedeflendiğini  kaydetti.

***

KCK’den savunma çağrısı

12 yaşında yaşamını yitiren Nihat Kazanhan’la ilgili KCK tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada ‘Halkımız, AKP devletine ve Hüda-Par’ın saldırılarına karşı öz savunmasını ve örgütlülüğünü geliştirerek cevap vermelidir. Kürdistan’da hiçbir saldırı karşılıksız kalmamalıdır. Halkımız her türlü saldırılara karşı öz savunma, meşru ve demokratik direnme hakkını geliştirerek karşılık vermelidir.” denildi.