Cizre'den can kaybı haberleri geliyor! HDP heyeti Cizre yolunda

Sokağa çıkma yasağının 7. gününe girdiği Cizre'den can kaybı haberleri gelmeye devam ediyor. Dicle Haber Ajansı gece boyu ilçede 3 sivilin daha hayatını kaybettiği yönünde bilgiler geçiyor.

22.04

Cizre’ye gitmek isteyen ama engellenen HDP heyeti içinde yer alan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İleri Haber’e değerlendirmelerde bulundu:

"Cizre’de büyük bir imdat çağrısı var. Her an insanlar, çocuklar, kadınlar, bebekler, yaşlılar ölüyor ve cesetler içeride şu anda. Yaralılar hiçbir surette hastanelere götürülemiyor. Ambulans gönderilmiyor, 112 hizmet görmüyor. Sağlık Bakanlığı’na söylediğimiz halde ambulansların ‘güvenlik yok’ denilerek gidemeyeceğini söylüyor. Biz o çığlığı hissediyoruz. Bu ambargonun, katliam girişiminin son bulması gerekiyor.

Kendilerine her türlü yetkiyi veriyorlar. Karşılıklı bir alışveriş var. Zaten hiçbir şey onları bağlamıyor. Ne Anayasa, ne başka bir şey, hiçbir şey onları bağlamıyor. Hukukun bir değeri yok. Şu an dağ başındayız mesela, polis etrafımızı sarmış durumda. Jandarma alanı burası. Bu ülkede artık hukuktan kimse bahsedemez. Biz toplamda 40 vekiliz, ama en az 5 katımız polis var şu anda. Hemen yanımızdaki barikat 5 katımız, bir de diğer tarafta da var. Uzaktan onlarca otobüs görebiliyorum.

Biz herkesin yaşam hakkını savunmak için buradayız. Polisin de, askerin de, çocuğun da, yaşlının da, militanın da. Bunlar arasında ayrım yapmıyoruz. Acılar arasına ayrım yapmayan bir partiyiz. Ve bu ölümleri durdurmamız gerekiyor.

Türkiye’de 78 milyon insana, Cizre’nin bu ülkenin bir toprağı olduğunu, bir ilçesi olduğunu hatırlatmak istiyorum. Gerçekten el ele verirsek, yüreklerimizi birleştirirsek, duyguları, acıları ortaklaştırabilirsek, eminim barış daha yakın olacak."

21.30

Kadıköy Süreyya Operası önünde çok sayıda kişi beyaz bayraklarla barış nöbetine başladı (ETHA).

cizre-den-can-kaybi-haberleri-geliyor-hdp-heyeti-cizre-yolunda-70239-1.

21.06

İstanbul Gazi Mahallesi’nde Cizre için bir araya gelen yüzlerce kişiye polis gaz bombaları ile saldırmaya başladı.

21.02

Mardin’de de gürültü eylemi başladı.

21.00

Batman’ın dört bir yanında tencere tava eylemi başladı.

20.56

İstanbul Okmeydanı’nda Cizre’ye destek için yürüyüşü başladı.

20.47

Silopi’nin dört bir yanından Cizre için tencere tava sesleri yükseliyor.

20.46

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Cizre’deki katliamı durdurmak için harekete geçmelerine karşın devlet tarafından engellendiklerini belirtti. Irmak, İMC TV’ye şöyle konuştu:

"Cizre üzerindeki katliam çemberi kırılmadıkça Cizre’ye gitmekten vazgeçmeyeceğiz. Orada cenazelerimiz var. Kafası dışarı çıkarılan herkesin öldürülebilme olasılığı var. İçişleri Bakanı herkesin gözünün içine baka baka yalan söylüyor. Cumhurbaşkanının sözlerine benzer şekilde, huzuru bozmaya gittiğimizi ima eden ifadeler kullanıyor. Davutoğlu da, kendi İçişleri Bakanı’nın söylediği bir sivilin ölümünü de reddedip, hiçbir sivilin öldürülmediğini söylüyor. Artık bütün ülke tehlike altında. Cizre bugün intikam saldırısı altında. Yarın çok geç olabilir, bir şeyler yapmak için gün bugündür. Bugün ayağa kalkma günüdür." (sendika.org)

20.38

Sarıyer Dayanışması Çelik Gülersoy Parkı’nda Cizre forumunda buluştu. Sarıyerliler, barış için her akşam saat 20.00’da parkta buluşup mum yakma kararı aldı. (sendika.org)

cizre-den-can-kaybi-haberleri-geliyor-hdp-heyeti-cizre-yolunda-70235-1.

19.53

ÖHD ve MHD’den sonra Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) de Cizre’ye gitme kararı aldı: “Faşizm tüm gücüyle saldırırken Cizre halkı direniyor! Bu onurlu halkla dayanışmak için yarın bizler de Cizre’ye gidiyoruz." (sendika.org)

19.04

ANF’nin haberine göre; Nusaybin’de binlerce kişi Cizre Katliamı’na karşı İpekyolu’na doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin sayısı her geçen dakika artarak 10 bine ulaştı. “Cizre halkı yalnız değildir” sloganlarının atıldığı yürüyüşte İpekyolu’na gelinmesinin ardından polis gaz bombaları ve tazyikli sularla saldırdı. Kitle, polisin saldırısına taşlarla karşılık veriyor. Çatışma sürüyor.

18.57

ANF’nin haberine göre, Diyarbakır Bağlar’daki Şeyh Şamil Mahallesi’nde Cizre için bir araya gelenler eylemlerini sürdürürken, zırhlı araçlarla eylem alanına gelen polis eylemin sonlandırılmasını istedi. Diyarbakırlılar, Cizre’de katliam sonlanmadığı sürece demokratik haklarını kullanmaya devam edeceklerini ifade etti. Polis amiri ise “Sınırsız bir demokratik hak yoktur. 20 dakika sonra dağılırsınız, yoksa müdahale ederiz” dedi. Aynı polis amiri Cizre’deki durumun “abartıldığını” da ileri sürdü. Kitle ise tehdide karşı oturma eylemine başladı.

18.15

Cizre’ye gitmelerine izin verilmemesi üzerine İdil’e dönen HDP heyetinden Şırnak Milletvekili Aycan İrmez BBC Türkçe'ye konuştu. İrmez, İdil'e dönen heyetin bundan sonra ne yapacağıyla ilgili şunları söyledi:

"İdil ilçesinde Cizre'yle ilgili bir krizi masası oluşturulacak. Bu kriz masasında milletvekilleri dönüşümlü olarak bulunacak."

Cizre'ye yeniden yürüme yönünde yönünde bir planının olup olmadığına dair soruya ise İrmez, "Bu akşam bir toplantı olacak. Şu an için böyle bir karar alınmış değil" cevabını verdi.

18.01

İdil’den 2 bin kişilik bir grup da dağ yollarından Cizre’ye doğru yürüyüşe geçti (sendika.org).

17.59

Yüksekova’da Cizre için yürüyüş başladı (sendika.org).

cizre-den-can-kaybi-haberleri-geliyor-hdp-heyeti-cizre-yolunda-70155-1.14:37

BirGün Muhabiri Esat Minaz'ın bildirdiğine göre, Şırnak merkez ve Silopi ilçesinden dün sabah yola çıkan binlerce kişi tüm saldırı ve engellemelere rağmen Cizre'ye ulaştı. Konak Mahallesi'nden savaş alanına dönen mahallelere doğru ellerinde beyaz bayraklarla yürüyen kitleye polis saldırdı. Polis biber gazı ve TOMA'larla beyaz bayrak taşıyan kitleye saldırdı.

Polis kitleye yer yer gerçek mermilerle saldırıda bulunuyor. Halk polisin üzerlerine ateş açması sonrası evlere sığındı. Evlerin içine gaz bombası atılıyor.

Polisin evlere saklanan yurttaşlara dışarı çıkmaları yönünde anonslar geçildi. Gözaltı yapılma ihtimali ve can güvenliği nedeniyle evlerde saklananların dışarı çıkmak istemediği belirtildi.

Polisin ateşi sonrası bir eve sığınanlardan iki çocuk gözaltına alındı. Çocukların isimlerinin; İbrahim Çağlı (17) ve Abdullah Edin (16) olduğu aktarıldı.

14:25
Cizre yürüyüşünde olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, polislerin heyeti engellediği yerde yeni bir açıklama yaptı:

"Cizre Türkiye'nin Kobane'sidir. Orada 120 bin kişi rehin tutuluyor. Sokağa çıkma yasağı ilan ettiniz, tamam. Peki insanların su içmesini de mi yasakladınız. İki gündür oraya içme suyu göndermek istiyoruz engel oluyorlar. Yüzde 94 HDP'ye oy veren Cizre cezalandırılıyor. Cumhurbaşkanı suç işliyor. Yerel yetkililer de ona özeniyor. O suç işliyorsa, biz de suç işleriz diyorlar. Cizre'de daha bugün sivil ölümlerine yenileri eklendi. Yaşlı bir kadın ve gelini katletdildi. Kucaktaki küçük bebekse ağır yaralandı."

13:19

Yolu jandarma ve polis tarafından kesildiği için uzun süre dağ yolunda oturan HDP heyeti asfalt yola doğru yürümeye başladı. Heyeti oluşturan grubun insani ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı, Valiliğin ihtiyaçlar için heyete İdil'i adres gösterdiği, Demirtaş ve vekillerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için Cizre yönünde 300 metre ilerideki köye gitmelerine dahi izin verilmediği bildiriliyor.cizre-den-can-kaybi-haberleri-geliyor-hdp-heyeti-cizre-yolunda-70154-1.

12:55

Demirtaş ve beraberindekiler asfalta vardıkları anda polis tarafından önleri kesildi.

300 metredeki köye gidip, ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söyelyen heyete emniyet yetkilisi üstlerine sorduktan sonra yanıt verebileceğini söyledi. Aşırı sıcakta yaklaşık 50 kişilik sivil HDP ve gazeteci grubunun çevresindeki 300 kadar polisin bekleyişinin ardından yanıt olumsuz olarak geldi. Valilik'in "İhtiyaç gidereceksiniz Cizre'ye doğru değil, İdil'e dönün" dediği belirtildi.

12:42

Uzun süredir dağda bekleyen HDP heyeti asfalt yola inme kararı aldılar.

İdil'den iki kol halinde yürüyüşe geçen gruplar HDP heyetine destek için ilerliyor polis de bölgeye takviye gönderdi

11:50

HDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ CİZRE YOLUNDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

10:17
AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP heyetinin, Şırnak'ın, sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçesi Cizre'ye gitmeye çalışma çabası bugün de devam etti. Polis, sabah saat 04.00'da Cizre'ye gitmek isteyen heyetin yolunu kesti. Dün geceyi Şırnak'ın İdil İlçesi'nde geçiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri, Cizre'de durumun kötüye gitmesi üzerine sabah saat 04.00 sıralarında konvoy halinde Cizre'ye gitmek üzere yola çıktı. HDP konvoyunun önü, İdil İlçesi'nin çıkışında polis ve jandarma tarafından kesildi. Şırnak Valiliği'nin kararı gerekçe gösterilerek heyete izin verilmeyeceği ifade edildi. Bunun üzerine HDP konvoyu, başka yollardan Cizre'ye ulaşmak için İdil İlçe Merkezi'ne dönerken, heyetin gidebileceği bütün yolların polis ve askerler tarafından kesildiği görüldü.

DAĞLIK ALANDAKİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
İdil İlçe merkezine gelen ve durum değerlendirmesi yapan HDP heyeti, 2 bakan, eş genel başkan ve milletvekilleriyle yeniden Cizre'ye gitmek için İdil çıkışına geldi. İdil çıkışında araçlarından inen HDP'liler, yürüyerek asfalt yoldan Cizre'ye gitmek üzere yola koyuldu. Yaklaşık 500 metrelik mesafe yürüyen heyetin önü polis tarafından kesildi. HDP'lilerin yolun açılmasını söyleyince tartışma yaşandı. HDP'liler ana yoldan çıkarak dağlık yoldan Cizre'ye doğru yürümeye devam etti. Yaklaşık dağlık alanda 1 kilometre yürüyen HDP heyetinin önü bu kez dağlık alanda onlarca çevik kuvvet polisi tarafından kesildi. Burada da HDP'li vekiller ve polis arasında itiş-kakış yaşanırken polislerin bazı HDP'li vekilleri kalkanlarla ittikleri görüldü. Yaşanan gerginlik üzerine HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, emniyet yetkilileriyle görüşürken HDP'li vekil, bakan ve basın mensuplarının dağlık alandaki bekleyişi sürüyor.

HDP'li PAYLAN: ABLUKADAYIZ

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, durumlarını yazdığı bir tweet ile ifade etti. Paylan; "Cizre yolunda dağ başında ablukadayız" yazarak bir fotoğraf paylaştı.

Kente ulaşmak için yola çıkan ve aralarında Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile iki bakanın da bulunduğu HDP heyeti geceyi İdil’de geçirdikten sonra bu sabah erken saatlerde Cizre’ye hareket etmek istedi. İdil çıkışında durdurulan heyet, yapılan pazarlıklar neticesinde yalnızca milletvekilleriyle yürüme kararı aldı.

Selahattin Demirtaş ve beraberindekiler Cizre’ye yaklaşık 30 kilometre mesafedeki İdil’den yola çıktı.

Selahattin Demirtaş, bakanlar ve milletvekillerinin yürüyüşü sık sık durduruluyor. Radikal'den İdris Emen'in geçtiği bilgiye göre heyet yolların polisle kapatılmış olmasından dolayı dağ kırsalından yürüyüşe devam ediyor.