Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Üsküdar’da bulunan Validebağ Deresi’ne ilişkin “Validebağ Deresi Kirlenme Tespit Raporu”nu açıkladı

ÇMO: Validebağ’da kirlenme korkunç boyutta

HABER MERKEZİ

Üsküdar’da bulunan Validebağ Deresi’ne ilişkin “Validebağ Deresi Kirlenme Tespit Raporu”nu açıklayan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Kadıköy iskele kısmından denize boşalan derenin Validebağ Korusu’nda yaşayan canlıların su kaynağı olduğunun altı çizdi, dereye deşarj edilen atık suyun kirleticilerinin hâkim olduğu kaydetti.

Su kalitesi standart değeriler ile dereden alınan numuneler karşılaştırıldığında sonucun korkutucu olduğuna dikkat çeken ÇMO, suda çökmeyen yabancı maddeleri tanımlayan kirleticilerin olması gerekenden 77 bin kere fazla olduğunu belirtti.

Dereye deşarj edilen çinko ve demir ağır metal kirleticileri parametresinin çok yüksek olduğu tespit edilen raporda, “Aşırı kirlenme baskısı altında olan derenin kendi kendini temizleme olasılığı yoktur. Kirleten firmaya sadece ceza uygulaması da dereyi eski durumuna getirmeyecektir. Dere yatağındaki bütün çökmeler hidrolik yapıyı bozmadan temizlenmeli, tehlikeli atık olarak uzaklaştırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Raporda, atık suları kanala bağlamak yerine, yüzlerce konut arasından geçirerek dereye verilmesinin, “Yüzeysel suların biyolojik, fiziko-kimyasal ve kimyasal açıdan kalitelerinin korunması maksadıyla her türlü atık ve artık, mevcut su kalite durumunu ve ekolojisini bozacak şekilde alıcı su ortamına bırakılamaz” yönetmelik maddesine aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan İSKİ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Üsküdar Küçük Çamlıca Mahallesi Kısıklı Caddesi'nde kurulu olan şantiyeden yağmur suyu ızgaralarına sıvı halde beton deşarjı yapıldığı tespit edilmiş olup söz konusu deşarjın kesilmesi için ilgili birimlere gerekli birimlere gerekli bildirimler yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.

cmo-validebag-da-kirlenme-korkunc-boyutta-1081493-1.

YURTTAŞLARIN DİRENİŞİ YILLARDIR SÜRÜYOR

1999'da "doğal sit alanı" olarak tescillenen Validebağ Korusu’na Üsküdar Belediyesi tarafından yapılmak istenen Düzenleme Rehabilitasyon Projesi’ne karşı bölge halkının direnişi sürüyor. Projenin ihalesi son olarak yurttaşların açtığı dava sonucunda İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.