Çoban ateşi gibi büyüyor
Fotoğraf: MA

Adalet nöbetleriyle ülkedeki hukuksuzluklara karşı mücadele eden avukatlar, son 1 yılda yaşananları BirGün'e değerlendirdi.

Cumhuriyet gazetesi avukatlarının tutuklanması sonrası 6 Nisan 2017’de başlatılan Adalet Nöbeti'ne öncülük eden Avukat Kemal Aytaç, şu değerlendirmeleri yaptı:


"Bizim adalet nöbetleri adı altında barolar ve avukatlarla yürüttüğümüz hukuk mücadeleleri, meydana gelen adaletsizliklere karşı bir çığlık niteliğinde. Adaletsizlikleri ve hukuksuzlukları gündeme getirmeye çalışıyoruz. Adalet nöbetleri bir çoban ateşi. Topluma yüzümüzü dönerek onlara bir işaret fişeği yakıp birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz aslında. Adalet mücadelesinin meşalesini taşımaya çalıştığımız bu mücadelelerde her yılın sonunda daha karanlık ve kötü bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye’nin her yerinden kadar çok yardım talep ediliyor ki şaşırıp kalıyoruz. Ülkemizde adalet konusunda olumsuz durumumuzu anlatmaya kelimeler yetmez. Toplumun en küçük biriminde bile ciddi bir adaletsizlik hâkim."

Sebebi siyasi iktidar

"Öyle fazla olumsuz örnek var ki… Soma’yı mı sayalım, Çorlu’yu mu konuşalım, yargıdan mı bahsedelim?" diyen Aytaç, şu ifadeleri kullandı: "Daha önceki gün Gezi davasında olanları gördük. O kadar çok adaletsizliğe uğradık ki.

Bu siyasi iktidarın yargı üzerindeki baskısı, talimatlı soruşturmalar ve bildik yargıçlarla yürüttükleri hukuksuzluk bitmedikçe bu adaletsizlik zinciri son bulmayacak. Eskiden yaptıkları bu hukuksuzluklara kılıf uyduruyorlardı, artık ona da gerek duymuyorlar. Gözümüzün içine baka baka kendi adaletlerini uyguluyorlar. Daha önceki gün İçişleri Bakanı ifşalarda bulundu. Resmen suç işliyorlar. Böyle bir ülkedeyiz. Yalnız son bir yıl için yılardır gördüğümüz tablo karanlıktan ibaret. Bir Bakan’ın fütursuz hali, Cumhurbaşkanı’nın hakaretleri ve ağza alınmayacak sözleri…Yıllardır süregelen ve son bir yılda da artarak karşımızda duran bu hukuksuzluk tablosunun sebebi siyasi iktidardır. Bu hak ihlallerinin ve adaletsizliklerin giderek artacağı da ortada. Bu siyasi iktidarın yönetim anlayışının ve bakış açılarının sorunluluğundan kaynaklanıyor. Ailede, sokakta, hukukta, mahallede, toplumda her yerde bu sorunlu bakış açısının yansımalarını görüyoruz. En büyük sorun ve sorumlu iktidardır. Bu iktidardan kurtulmak mecburi."