Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı'nda ekmek almaya giderken polisin gaz fişeği ile yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ailesi Sami ve Gülsüm Elvan kendilerine gelen tehditleri anlattı. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını değerlendiren çift “Biz onu cumhurbaşkanımız olarak görmüyoruz” dedi

'Çocuğumuzun katili Erdoğan'

Gezi Direnişi sırasında 16 Haziran günü Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu yaralanan ve 269 gün yoğun bakımda kalıp hayatın kaybeden Berkin Elvan'ın ailesi İleri'ye konuştu. Sami ve Gülsüm Elvan çiftiyle aldıkları tehditleri, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını ve süregiden soruşturmayı değerlendirdi. Anne Gülsüm Elvan ilk kez bahsettiği bir olayda Berkin hastanede tedavi görürken AKP'lilerin kendisine gelip “Sen hangi örgüte üyesin” diye sorduklarını anlattı. Elvan çifti Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan için “Ülkeyi karanlığa götüren biri benim Cumhurbaşkanım olamaz” dedi.

Röportajın tamamı:


Tehdit almaya devam ediyor musunuz? Polis olarak tanıtan kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştunuz.

Sami Elvan: En son iki defa aramış ve tehditvari konuşmuştu. Şuana kadar bir daha aramadı. Ama belki adliyeye intikal ettiğini biliyordur. Basında bu haber yer aldı. Bunun için de aramıyor olabilir.

'AĞIR BİR ZANLIYMIŞIM GİBİ KONUŞUYORDU'

Daha önce aldınız mı böyle tehditler?

S.E.: Ben ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Daha önce insanlar arıyordu ama yanlış oldu diyip kapatıyorlardı. Benimle çok ağır bir zanlıymışım gibi konuşuyordu. Telefonda insanları kandırdıklarını biliyordum ama bu çok farklıydı. Emniyet amiri olarak tanıtıyor “Bunların hesabını senden soracağım” diye konuşuyordu. “Emniyete gel” diyordu ben de “nereye geleyim” diye karşılık veriyordum. Cevap yok. Sadece “gel çok önemli bir işimiz var” diyordu.

'DAVA AÇILDIKTAN SONRA ARAMALAR OLDU'

Güsüm Elvan: Berkin'e hakaret eden polise dava açıldıktan sonra böyle tehdtilerin gelmesi bence bir tesadüf değil. O dava açıldıktan sonra bu tür aramalar oldu. Bizi emniyete çağırıyorlar. Teşhis ediyorlar. Sonra vuruyorlar. Çocuğumu da vurmadan önce emniyete çağrımışlardı. Ama benim adresim evim belli. Ben kimseden korkmam. Benim kimseye hesap vermem. Ben onlardan hesap soracağım.

'MAHKEMEYE SUNUM YAPACAĞIM'

Berkin'in ölümüyle ilgili soruşturmada bir gelişme var mı?


S.E.: Soruşturma durmuş durumda. Şimdiye kadar üç savcı değişti. İlk savcı ismini hatırlamıyorum. O hiç ilgilenmedi. Adnan Çimen geldi sonra onu da gönderdiler. Son olarak Faruk Bildrici Gezi davalarına bakıyordu. O soruşturmaya eğildi, ilgilendi. Biraz aşama kaydettik ama onu da Antalya'ya atadılar. Ondan sonra 2,5 aydır hiçbir gelişme yok. Onun dışında şimdiye kadar bilirkişi dört polisin ismini tespit etti. Onlar dosyaya girdi. Sonra savcı keşif istedi ancak mahkeme bunu reddetti. Şimdi yeni bir savcının atanmasını bekliyoruz. Bizim tek talebimiz adalet. Mahkeme başlarsa ilk sunumu ben yapacağım ve “elinizi vicdanınıza koyun ve ona göre bir karar verin” diyeceğim.

G.E.: Recep Tayyip Erdoğan niye benim oğlumun katillerini saklıyor.

'ÇOCUĞUMUZUN KATİLİ ERDOĞAN'

S.E.: Erdoğan senin çocuğunun katilini saklamıyor. Erdoğan kendisi senin çocuğunun katili. Bizim çocuğumuzu vuranlar sadece bir figüran. En başta sorumlusu Erdoğan, ikinci sorumlu İçişleri Bakanı, İl Emniyet Müdürü ve Vali en sonra polisler bu işin sorumlusu. Berkin'in olduğu sokakta eylem yok barikat yok. Sen sokaktan çıkan insana kurşun sıkmak mı zorundasın. Böyle bir kanun mu var. hem de gizlenerek pusu kurarak. Senin karşındaki azılı bir katil mi, senin neyini çalmış, kime zarar vermiş, kimi yaralamış, Bunu hesabını vermeliler. Bunun bedelini ödemeliler. Polisleri vuruyorlar. O çeteleri sağ yakalıyorsun benim oğlumu niye vurdun?

'KANLA BESLENİYORLAR'

Berkin hastenedeyken AKP'li yöneticilerden gelen oldu mu?

S.E.: Hiç kimse aramadı. Sadece Abdullah Gül, Berkin'in fenalaştığı gün aradı. O ve aslında hepsi biliyordu Berkin'in sağlık durumunu hem de gün gün saat saat. Hastane onlara bilgi veriyordu. Bizden daha fazla şey biliyorlardı.

G.E.: İki kişi geldi hastaneye. AKP Şişli ilçe yönetiminden. Biri kendini Tuncelili diğeri Malatyalı olarak tanıttı ve biz “Aleviyiz” dediler. Önce AKP'den geldiklerini söylemediler. Uzun süre konuştuktan sonra AKP'li olduklarını söylediler. Öyle diyince ben kendimi kaybettim ve bana o an sordukları soru “Sen hangi örgüte üyesin, senin bir siyasi partiye üyeliğin var mı”. Ben de “benim neyimi araştırıyorsun. Beni eleştirmeye mi geldin, hiçbir kuruma üye değilim. Aleviyim. Okmeydanı'nda oturuyorum” dedim. Sonra İl başkanını göndereceğim dedi biri ve “Başbakanımızdan bir isteğiniz var mı” diye sordu. “Çocuğumu buraya nasıl soktuysa öyle çıkarsın” karşılığını verdim. Sonra sustular çünkü ne diyecekler emri Başbakan verdi. İkramiye dağıttı. Bu sekiz çocuğun canı için ikramiye. Bu mu. Kanla besleniyorlar. İkramiyesi de bu.

ADALET DEVLET BÜYÜKLERİNE İŞLİYOR

Cumhurbaşkanı demişken, siz nasıl görüyorsunuz?

S.E. - G.E.: Biz onu cumhurbaşkanı olarak görmüyoruz. Bizim ne cumhurbaşkanımız ne de başbakanımız var. çünkü bir ülkede adalet yoksa adalet sadece devlet büyüklerine işliyorsa bunlar için çalışıyorsa ben ona cumhurbaşkanı demem. Diğerlerini milletvekili olarak da görmüyorum. Ülkeyi karanlığa götürüyorsun. İnsanlara yaptıkların ortada, haklarını hukuklarını gasp ediyorsun. Senin için kanun işlemiyor ve 14 yaşındaki çocuğa “terörist” diyorsun annesini yuhlatıyorsun. Ben seni nasıl cumhurbaşkanı olarak kabul edebilirim. Ben seçimlerde o kadar oy aldığına da inanmıyorum. Kesin bir hile ve oyun yapıp yine o şekilde oy almıştır.

'ONUN ODASINI MÜZE YAPACAĞIM'

Yeni evinizde konuşuyoruz. Diğer evden ayrılmanızda Berkin'in etkisi var mıydı?

S.E. - G.E.:
İlk evimiz sobalıydı. Berkin vurulduktan sonra iyileşir umuduyla başka bir eve taşındık. Diğer ev nemliydi.Son olarak buraya taşındık çünkü ben kiracıyken ona bir oda yapamazdım. Şimdi onun eşyalarını burada bir odaya koyacağım. Her şeyini yırtık ayakkabısını, sapanını, fotoğraflarını ve ona gelen mektupları. Onun odasını müze yapacağım. Mimar gelecek o tasarımını yapacak. Gelen dostlarımız odayı isterse görebilecek. İlerde onun adına eğitim desteği sağlayacak başka işler de yapmayı planlıyoruz. Belki Gezi aileleriyle birlikte başka işler de yapabiliriz.

Rıfat Doğan - İlerihaber.org