Çocuklar aç kaldı, yetkililer sessiz

HABER MERKEZİ

İZMİR’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Mahallesi’nde 300’den fazla Roman yurttaşın yaşadığı 60 çadır, belediye ekiplerince kaldırıldı. Yaşananlara tepkiler sürerken İzmir Barosu bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve bir rapor hazırladı. Raporda aşağılayıcı muamele yasağının çiğnendiğine dikkat çekildi, fiziksel ve sözel şiddet kullanıldığı vurgulandı.

Raporda bölgenin kepçelerle kazılarak yaşanılamaz hale getirildiği ifade edilerek, Roman yurttaşların göçe zorlandığı belirtildi. Raporda bölgede yaşayan Roman yurttaşların özel yaşam, aile yaşamı ve konuta saygı hakkının ihlal edildiğinin altı çizildi: “Bu hukuksuz uygulamalar yapılırken yerel yönetim tarafından Romanlara hiçbir alternatif çözüm imkânı önerilmediği, temel yaklaşımın Romanların bölgeden uzaklaştırılması üzerine inşa edildiği anlaşılmaktadır.”

Raporda belediyenin müdahalesi sonrası oluşan tabloya dair önemli tespitler de yapıldı. Buna göre alanda yaşayan bebekler her türlü temel hijyen koşullarından uzak durumda. Bebeklerin gıda, biberon ve bebek bezi ihtiyacı had safhada. Giysiler ise eski ve kirli. Bölgedeki çocukların cam kırıkları ve paslı metal hurdalar üzerinde oynamalarının büyük bir risk yaratıyor. Heyetin konuştuğu Roman yurttaşlardan birinin bebeğinin tek biberonu olduğunu, bunu da yıkımda kaybettiğini söylemesi dikkat çekti. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Alanda bulunan çocukların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce gönderilen yemek aracına koşturdukları gözlemlenmiş, aileleri ile yapılan görüşmede çocukların sabahtan beri aç olduğu bilgisine ulaşılmıştır.”