Katledilen 342 çocuk için demokratik kitle örgütleri, sanatçılar ve aydınlar her bir çocuğun isminin yazılı olduğu beyaz önlükler ve

Katledilen 342 çocuk için demokratik kitle örgütleri, sanatçılar ve aydınlar her bir çocuğun isminin yazılı olduğu beyaz önlükler ve  kırmızı bileziklerle Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüdü

Kolluk kuvvetlerince katledilen 342 çocuk için tek yürek olan siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sanatçılar ve aydınlar, bölgeyi yıllarca kana bulayan çocuk katillerinin derhal yargılanmasını istedi. Katledilen her bir çocuğun isminin yazılı olduğu beyaz önlükler ve bileklerinde taşıdıkları kırmızı bileziklerle İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Tünel'den Galatasaray Meydanı’na yürüyen yüzlerce kişi, 18 aylık bebek Mehmet'ten 14 yaşındaki Ceylan'a kadar tüm çocuklar için adalet talep etti.
342 MASUM RUH İÇİN TEK YÜREK
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları’nın düzenlediği eyleme katılan yüzlerce kişi,  çocukların artık ölmemesi için hep bir ağızdan barış istedi. DTP İstanbul Milletvekilli Sebahat Tuncel, DTP İl başkanları ve yöneticileri, sanatçılar Nur Sürer, Ayça Damgacı ve Şevval Sam’ın da katıldığı eylem, Şevval Sam'ın ve Mezopotamya Kültür Merkezi'nden Gulên Mezobotan (Mezopotamya'nın gülleri) isimli çocuk grubunun Kürtçe ve Türkçe seslendirdiği türkülerle başladı.
Savaşta evlatlarını kaybeden barış annelerinin ön safta yer aldığı eylemde, sessizce Tünel'den Galatasaray'a yürüyen yüzlerce kişi, burada bölgede evlatlarını, kardeşlerini, yakınlarını kaybeden Cumartesi Anneleriyle buluştu. Kitle adına, basın açıklamasını Türkçe ve Kürtçe okuyan sanatçı Ayça Damgacı ile insan hakları savunucusu Mensur Zirek, kolluk kuvvetlerince acımasızca katledilen çocukların isimlerini tek tek sayarak adalet istedi.
‘ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN!’
342 sayısının sadece şiddetin doğrudan yöneldiği çocukları anlatmak için bir simge olduğuna dikkat çeken Damgacı ve Zirek, polis, asker, korucuların dipçikleri, bombaları, tekmeleriyle komaya giren, felç kalan çocuk sayısının öldürülenlerden çok daha fazla olduğunu vurguladı. Damgacı ve Zirek, ''Bu şiddeti üretenlere dava bile açılmıyor. Açılmışsa da beraat ettiriliyor ya da sembolik cezalarla yetiniliyor. Artık yeter, 20 yıldır on binlerce yurttaşımızın yanı sıra çocuklarımızın da canını alan zulüm dursun!'' dedi. Çocukların öldürülmesine, sakatlanmasına yol açan kirli savaş bitene kadar kollarındaki kırmızı bileklikleri çıkarmayacaklarını duyuran Damgacı ve Zirek, ''Bilinsin ki 342 masum ruh, bu bilekliklerle, barış ve adalet gerçekleşene kadar vicdanlarımıza sessizce, ama susmadan bakıyor olacak'' diye konuştu. Bundan sonraki eylemin Diyarbakır'da olacağını da duyuran Damgacı ve Zirek, talep eden herkese beyaz önlük ve kırmızı bileklik yollayabileceklerini bildirdi.
Açıklamanın ardından söz alan DTP Milletvekilli Sebahat Tuncel ise, parlamentoda katledilen çocukların sayısını sorduğunu, ancak cevap alamadığını söyledi.
Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirten Tuncel, gerçeklerin ortaya çıkması için Meclis'te mutlaka araştırma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.
ZEYNEP KURAY