Diyadin’de özel harekât timleri çatışmadan korunmaya çalışırken çalıştıkları fırının deposuna saklanan iki çocuğu öldürdü. Öldürülenlerin aileleri, “Ellerini kaldırmalarına rağmen çocuklar infaz edildiler” dedi

Çocuklar saklandıkları depoda öldürüldüler!

ELÇİN YILDIRAL
e.yildiral@gmail.com @elcinyildiral


Ağrı’nın Diyadin ilçesinde jandarma karakoluna düzenlenen saldırı sonrasında 16 yaşındaki Orhan Aslan ve 15 yaşındaki Muhammed Aydemir Özel Harekat timleri tarafından infaz edildi. Fırında çalışan çocukların çatışmadan korunmak üzere "güvenli" olarak gördükleri fırının deposuna saklandıkları ve burada öldürüldükleri açıklandı. Valilik öldürülenler “terörist” derken, çocukların aileleri ve İHD çocukların olaylarla bir ilgisi olmadığını, düpedüz infaz edildiklerini açıkladı.

İKİSİ DE ÇOCUKTU
Diyadin’de önceki gece saatlerinde jandarma karakoluna bir saldırı düzenledi. Saldırının ardından Özel Harekat timleri ilçede “insan avı”na çıktı. 16 yaşındaki Orhan Aslan ve 15 yaşındaki Muhammed Aydemir yaşanan çatışma dolayısıyla “güvenli” olarak gördükleri fırının deposuna saklandı. Fırına baskın düzenleyen polisler her iki çocuğu da burada taradı. Bölge kaynakları Murat Mahallesi’ndeki operasyonda öldürülen kişinin ise ilk çatışmada yaralanan PKK’li bir kişi olduğunu belirtti.

'ELLERİNİ KALDIRIYORLAR'
Orhan Arslan’ın amcası Mehmet Arslan, yeğeninin 1,5 yıldır Muhammed ile birlikte fırında çalıştığını belirterek, akşam çatışma çıktığında o sırada fırına odun taşımak için biraz ötedeki depoya gidip geliyorlar. Bu esnada özel harekât fırını basıyor. Çocuklar da bunun üzerine depoya saklanıyorlar. Ancak bir şekilde fark ediliyorlar ve Özel Harekât kendilerine zarar vermemesin diye ellerini kaldırıyorlar. Buna rağmen çocuklarımız katlediliyor” dedi.


Amca Arslan, yeğeninin siyasetle bir ilgisinin dahi bulunmadığını ifade ederek, ekmek parası için gece geç saatlerde fırında çalıştığını kaydetti. “Devlet kendi çocuklarını öldürüyor” diyen amca Arslan, cenazelerin kendilerine gösterilmediğini söyledi.

'HARÇLIK İÇİN ÇALIŞIYORDU'
Muhammed Aydemir’in amcası Mehmet Aydemir de, yeğeninin okul harçlığı için sabaha kadar fırında çalıştığını belirtti. Muhammed’in siyasetle bir ilgisi olmadığını kaydeden amca Aydemir, “Yeğenim İmam Hatip Lisesi 3.sınıf öğrencisi. Bir ağabeyi askerden yeni geldi, diğer ağabeyi de askere gidecek” diye konuştu. Amca Aydemir, “Şu anda evden dışarı çıkmamıza dahi izin verilmiyor” dedi. Anne Sevgül Aydemir de, oğlunun bir yandan eğitim görürken bir fırında çalıştığını söyledi.

İHD:TANIKLARA GÖZALTI
İnsan Hakları Derneği (İHD) Doğubeyazıt Temsilcisi Mehmet Nuri Taştekin ise öldürülen iki kişinin sivil olduğunun altını çizdi. Taştekin, çocukların infaz edildiğine tanık olan ailenin evine baskın yapılarak aile bireylerinin gözaltına alındığı bilgisini verdi, gözaltına alınan Fevzi Kahraman'ın olayın görgü tanığı olduğunu söyledi. İddiaya göre çocukların öldürüldükten sonra üzerlerine gerilla kıyafeti giydirildiğini söyleyen Kahraman, polislere "Bunlar çocuk. Fırında çalışıyorlardı" diyerek tepki gösterdi.

VALİLİK: TERÖRİSTLER!
Ağrı Valiliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise öldürülen üç şahsın ‘terörist‘ olduğu öne sürüldü. Açıklamada, “12 Ağustos günü saat 21.00 sıralarında PKK mensupları tarafından İlçe Jandarma Komutanlığı’na roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmiştir. Güvenlik güçlerimizin karşılık vermesi ile kaçan teröristlerin yakalanması için yapılan operasyonda üç terörist silahlarıyla birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir” denildi.