20 Kasım her yıl dünyada ''Çocuk

20 Kasım her yıl dünyada ''Çocuk Hakları Günü'' olarak kutlanırken, Türkiye'de çoğunluğu lise ve üniversite öğrencisi 1469 kişiyle yapılan araştırma ise çocukken fiziksel istismara maruz kalma oranının yüksekliğini ortaya koydu.

Çocuğu İstismardan Koruma ve Rehabilitasyon Derneği'nden (ÇİKORED) ''20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'' nedeniyle yapılan açıklamada, Dernek Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat tarafından İstanbul ve Ankara'da yüzde 72'si lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 1469 kişiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçları na dikkat çekildi.

20 YAŞINDA DAYAK YİYEN VAR
Araştırmada, yaşları 15-25 arasında değişen katılımcılardan yüzde 56'sının çocukken ''itme, hırpalama, tokat, yumruklama, tekmeyle vurma'' gibi fiziksel istismara maruz kaldığı belirlendi. Katılımcıların yüzde 20'si ''ebeveynleri sinirlerine hâkim olamadığı için bu harekete maruz kaldığını'' belirtirken, yüzde 15.52'sinin ise ''kabahatliydim'' diyerek bunu kabullendiği anlaşıldı. Yine katılımcıların yüzde 36'sı ''ilk kez ilköğretim çağında dayak yediğini'' ifade ederken, ''son kez ne zaman dayak yediniz?'' sorusuna yüzde 22 oranında ''14-20 yaş arası'' cevabı verildi.

Araştırma, katılanların yüzde 26.5'inin ''okullarda eğitim sistemi olarak dayağın yer almasını kabullendiğini'' ortaya çıkarırken, her 4 kişiden 1'i ''cinsel istismar ortaya çıktığında durumun saklanması ve aile içinde sorunun çözülmesi gerektiğini'' savundu. Açıklamada, ''Çocuk Hakları ve Türkiye'' konusundaki değerlendirmesine de yer verilen Prof. Dr. Oğuz Polat, çocuğun birey olarak değil, ailenin parçası olarak kabul edildiğini bildirdi.

Özellikle cinsel istismarın kayıt dışı ve gizli kaldığının gözlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Polat, ihmal ve istismara yönelik çok büyük bir altyapı problemi bulunduğ unu ifade etti.

Prof. Dr. Polat, istismarla birlikte sokağ a düşen çocuk sayısında artış yaşandığı na da işaret ederek, kentlerde okul çağındaki sokak çocuklarının sayısının arttığına dikkati çekti.

Çocuk mahkemelerinin sayısının sadece 11 olmasını da eleştiren Prof. Dr. Polat, ''Türkiye'nin en büyük problemi, bir çocuk politikası geliştirmemiş olması ve sadece günlük tedbirlerle durumu idare etmeye çalışmasıdır'' dedi.

Ordu’da 5 çocuğa işkence yapıldı
İnsan Hakları İzleme Komitesi (Human Rights Watch), Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e bir mektup yazarak Ordu’da beş çocuğa işkence yapı ldığını öne sürdü. Örgüt, çocukların polislerce çıplak soyulduğu, tecavüz etmekle tehdit edildiği iddialarına yer verdi.

Merkezi New York’ta olan örgüt, Abdullah Gül’e gönderdiği mektupta Ordu’da 17 yaşındaki E.B., 16 yaşındaki N.Ç. ve 16 yaşındaki M.K. adlı çocuklardan birinin 2 Ekim’de bir motosikletçi tarafından yaralandığı şikâyetinde bulunması üzerine hepsinin gözaltına alındığını kaydetti. Aynı polislerin başka bir olay ile ilgili olarak aynı bölgede 15 ve 18 yaşı ndaki iki çocuğu daha gözaltı na aldıkları belirtilen mektupta beş çocuğun polis tarafından dövüldüğü öne sürüldü. Söz konusu çocukların çıplak soyulduğu, cinsel tacize uğradıkları ve tecavüzle tehdit edildikleri iddia edilen mektupta çocukların üçünün kontrol için hastaneye götürülmediğ i, ailelerine bilgi verilmediği, avukatla görüşmelerine izin verilmediği iddiaları da yer aldı. Mektupta E.B., N.Ç. ve M.K.’nin serbest bırakıldıktan sonra Ordu Devlet Hastanesi’nden rapor aldıkları, raporların çocukların kötü muamele iddialarını doğruladığı vurgulandı.