Ankara Keçiören 19 Mayıs Mahallesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Mahalle Muhtarı Gölpınar öncülüğünde, mahallelilerin dayanışmasıyla yürütülen, “Tersine Dünya Yaz Okulu” yüksek ücretler nedeniyle çocuklarını özel yaz okullarına gönderemeyen ailelere nefes oluyor

Çocuklar, Tersine Dünya’da buluşuyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Başkent Ankara’da, tüm Türkiye’ye model olabilecek örnek bir çalışma yürütülüyor. Keçiören ilçesi 19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Ali Gölpınar öncülüğünde, mahalle sakinlerinin dayanışmasıyla yürütülen, “Tersine Dünya Yaz Okulu” projesi, yüksek ücretler nedeniyle çocuklarını özel yaz okullarına gönderemeyen ailelere nefes oluyor. Yaz okulunda yüzme, piknik, müze gezileri, akıl oyunları, seramik ve ebru atölyelerini içeren birçok etkinlik yapılıyor. Çocuklarını Tersine Dünya’nın yaz okuluna gönderen aileler, “Burada verilen hizmet özel okullarda bin liraya verilemez” diyor.

Keçiören 19 Mayıs Mahallesi, dayanışma ruhuyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Çocuklar için belediye bütçesiyle bile zor yapılan yaz okulunu mahalle muhtarı Ali Gölpınar gerçekleştiriyor. Tersine Dünya ismiyle düzenlenen okulun giderleri ise gönüllülerin bağışlarıyla karşılanıyor. “Yazın öğrencilerin yüksek ücretli kreş ve bakımevlerine gönderilmesini ve ‘Kuran kursu’ adı altında faaliyet yürüten tarikatların eline düşmelerini engellemek” amacıyla başlatılan yaz okulundan 60’a yakın çocuk faydalanıyor.

“Çocuklarımıza umut oluyoruz”

Projenin örnek bir dayanışma ile yürütüldüğünün altını çizen Gölpınar, “Burada yapılanı sadece muhtarlık faaliyeti olarak adlandırmak haksızlık olur. Her birimiz büyük bir dayanışma ailesinin ferdiyiz” diyor. 19 Mahallesi Muhtarlığı’nda ikinci döneminde olan Gölpınar, “Mahallenin muhtarı olduğum için değil, insanları sevdiğim için bunları yapıyorum” diye konuşuyor ve şöyle devam ediyor:

“Ülkemizin hızla bir karanlığa sürüklendiği noktada çocuklarımıza umut olmaya çalışıyoruz. Hemen her gün bir çocuk kaçırma vakası duyuyor, okuyoruz. Che Guevara’nın çok güzel bir sözü vardır, ‘Çocuklarınızı devrimcilere emanet edin’ der. Biz de diyoruz ki ‘Çocuklarınızı halkını seven bizlere emanet edin.’ Çocuklar ailelerin en kutsal varlığı. Çocuklarına güzel fırsatlar yaratmak istiyor aileler. Biz de burada, dışarıda bin liradan aşağıya alamayacakları fırsatları dayanışma ruhuyla onlara sağlıyoruz.”

Herkes destek oluyor

Tersine Dünya Yaz Okulu’na Türkiye’nin birçok yerinden ve hatta yurtdışından dahi destek veren insanlar olduğunu ifade eden Gölpınar, çocukların gülmesi ve mutlu olması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ifade ediyor. Gölpınar, yaz okuluna verilen desteği şu sözlerle anlatıyor:
“Sosyal medyadan bu faaliyeti duyup da arayanlar var destek için. Güney Kore’den para gönderdi bir arkadaşımız. 20 yıl önce bu faaliyetin içinde bulunmuş, hatırlamıyoruz elbette. Güney Kore’de kendine bir düzen kurmuş ve aklına biz gelmişiz, 20 yıl önce burada yaşadıkları… Oradan bize para gönderdi. Kış okulundan öğretmenlik yapan bir arkadaşımızın babası da öğretmenlik yaptığı okuldan para toplayarak 200 lira gönderdi. Sosyal medya hesaplarından onlarca insan bize destek için para topluyor. Mahalleli, evindeki pirinci, bakliyatı getirip buraya veriyor.”

Engel olmaya çalışan da var

Gölpınar, her görüşten kişilerin çocuklarının kursa geldiğine dikkati çekerek, “Muhafazakâr ve milliyetçi ailelerin çocukları da geliyor. Bu aileler siz doğru işi yapıp, insanlara temas ettiğinizde çoğalıyor” diyor. İnsanlara kucak açmalarına rağmen bazı kesimlerin kendilerini desteklediğini bazılarının da engel olmaya çalıştığını ifade eden Gölpınar, durumu şu sözlerle aktarıyor: “Yüzme kursu için ODTÜ Mezun Derneği havuzuna götürüyoruz, ilk kez orada havuz gören ve yüzme öğrenen çocuklarımız var. İlk yaptığımızda Keçiören Belediyesi, kendi havuzu için, ‘Kadınlar ve erkekler günü ayrı’ dedi. Erkek çocuğuysa, annesinin, kız çocuğuysa babasının girmesine izin vermiyorlar. Yani Keçiören Belediyesi havuzlarında kendi çocuğunuzun yanında refakatçi olmanıza müsaade etmiyorlar. Bu yüzden 100. Yıl’a gidiyoruz ama oraya da servis ücreti ödemek durumunda kalıyoruz.”

cocuklar-tersine-dunya-da-bulusuyor-484221-1.

Veliler memnun

Tersine Dünya Yaz Okulu yalnızca çocukların değil, velilerin de bir arada olmasına ve keyifli zaman geçirmesine neden oluyor. Gazetemize konuşan veliler, yaz okulunun çocuklarına olumlu etkisi olduğunu anlatıyor. Ailelere, “Güzel bir gelecekleri olsun istiyorsanız siz de çocuğunuzu buraya gönderin” çağrısı yapan Aysu Hanım, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Çocuklarla ilgili yapılan etkinliklerde ortak bir çalışma yapıyoruz. Buranın düzenli olması ve sağlıklı bir ortam olması için çalışıyoruz. Hepimiz burada gönüllüyüz. Birbirimize destek oluyoruz. Hiç kimse, ‘Ben yapamam’ demiyor. Sadece kendi çocuklarımız için değil tüm çocuklarımız için çalışıyoruz burada. İki kızım ve bir yeğenim geliyor yaz okuluna. Kızlarımın ikisi de çok hareketliydi ve okulda da sorun yaşıyorlardı bu yüzden. Buraya geldikten sonra sakinleşti ve derslerinde de ister istemez bir artışımız oldu. Çocuklarla bir arada olduğu süreçte daha ılımlı oldu.”

Çocuklardaki değişim

Biri 12, diğer 7 yaşındaki iki kızını yaz okuluna getiren Özlem Ergün ise “ Yaz okulumuzu çok seviyoruz. Çocuklarımız çok eğleniyor, bilinçleniyorlar” ifadesini kullanıyor. Dört yaşındaki çocuğuyla Tersine Dünya’ya gelen Nurten Çetinkaya, kurstaki öğretmenlerden çok memnun olduğunu belirtiyor. Beş yaşındaki oğlu Deniz’in yemek yemeyle ilgili sorununu yaz okuluna başladıktan sonra yavaş yavaş geride bıraktığını ifade eden Kıymet Çatak, memnuniyetini şu sözlerle dile getiriyor:
“Burada hem aile hem okul ortamı var. Çocuğum birkaç gündür geliyor ama çok büyük bir istekle geliyor. Onun yemek yemeyle ilgili bir sorunu var. Bugün artık kendisinin yemeğe başladığını gördüm. Buradaki sıcaklık nedeniyle artık yanıma gelmiyor çok memnunum. Ali beye teşekkür ediyorum.”
Yaz okulunda gönüllü görev alan Ebru öğretmeni Tuba Demetgün, şunları aktarıyor:

“Bu aileye yeni dahil oldum. Şuan çocuklarla hep beraber mutluyuz. Hem çocuklarımızın benliklerini geliştiriyor hem çocuklar ve aileleri arasındaki sevgi bağını güçlendiriyoruz.”

Projenin yalnızca çocuğuna değil, kendisine de olumlu etkisi olduğunu söyleyen Çiğdem Akkaya, “Ben buraya gelene kadar içime kapanıktım. Bu ailenin sayesinde kendime olan özgüvenim de arttı. Çocuklarımın da aynı şekilde… Buraya geldiğimiz için çok memnunum” şeklinde konuşuyor.