Pedagogların, “Küçük yaşta dini eğitim, geri dönülemez zararlara yol açar” uyarısına karşın çocuklara okutulan kitaplar dikkat çekiyor. “Mahremiyet Bilinci” isimli kitapta, “Kızların vücudu kapalı olmalıdır” denildi.

Çocuklara “mahremiyet” eğitimi!

Mustafa BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, “Okulöncesi eğitime alternatif model” olarak sunulan ve 4-6 yaş grubu çocuklara eğitim verilen Kuran kurslarının sayısı yıllar itibarıyla katlanarak arttı.

Pedagogların tüm uyarılarına karşın 2017 yılında 2 bin 980 olan küçük yaşta çocuklara dini eğitim verilen kurs sayısı, 2023 itibarıyla 5 bin 500’ü aştı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre, yalnızca 2022 yılında 168 bin 439 çocuğa 4-6 Yaş Kuran Kursları’nda dini eğitim verildi.

Küçük yaşta çocuklara okutulan ve müftülüklerce, “Mahremiyet Bilinci ve Çevre Ahlakı” konulu sunumlarda kullanılan kitapçıktaki ifadeler ise pedagogların uyarılarının haklılığını ortaya koydu. Temmuz 2019’da bastırılan ve halen kullanıldığı öğrenilen, “Mahremiyet Bilinci-Sınırlarımı Öğreniyorum, Saygınlığımı Koruyorum” isimli kitapçıkta, “Bedenimizin örtünme sınırı nedir?” sorusuna yanıt verildi. Kitapçıkta, “Bedenin örtünme sınırı” erkek ve kız çocukları için ayrı ayrı dört maddede açıklandı.

Erkeklerin, “En azından göbeği ve diz kapakları arasındaki bölgeyi” kapatmaları gerektiği kaydedilirken kızların, “Elleri ve yüzü dışında bütün vücutlarını kapatmaları gerektiği” belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaz dönemi için açtığı Kuran kurslarında, “Çocukların milli ve manevi değerlere bağlı” yetiştirilmesi amacıyla eğitimler veriliyor. Vaiz ve manevi rehberlerin de aralarında olduğu din personelince verilen eğitimlere küçük yaşta çocuklar alınıyor. Eğitimler ile çocukların, “Mahremiyet, teknoloji ve bağımlılık konularında bilinçlendirildiği” savunuluyor.