Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Gülveren, istismar skandalının yaşandığı Hiranur Vakfı ile ilgili sorulara yanıt veremedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da H.K.G'nin okul bilgilerini takip etmediği ortaya çıktı.

Çocuklardan haberleri yok
BirGün’ün ortaya çıkardığı istismar kamuoyunda infial yarattı. (Fotoğraf: Birgün)

Hüseyin ŞİMŞEK

BirGün’ün ortaya çıkardığı Hiranur Vakfı’nda çocuk istismarı skandalının ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, 22 günde dört toplantı yaptı. Bu toplantılarda çok sayıda uzmandan bilgi alan komisyon, ilk toplantıda kararlaştırılan Hiranur Vakfı ziyareti için ise hala bir adım atmadı. Komisyona katılan bazı uzmanların soruları yanıtlamaması da tartışmalara yol açtı.

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nun dördüncü toplantısında, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, teşkilatın çalışmaları hakkında genel bilgiler vermekle yetindi. H.K.G.’nin 2020 yılında yargıya başvurduğunu, İçişleri Bakanlığının da durumdan haberdar olduğunu belirten HDP’li Fatma Kurtulan, İçişleri Bakanlığı yetkililerine, “İçişleri Bakanlığı H.K.G.’ye dair 2020 yılından bu yana ne yapmıştır, Hiranur Vakfı’nın faaliyetlerini izlemekte midir?” sorularını yöneltti. CHP Milletvekilleri Ali Fazıl Kasap, Suzan Şahin ve Murat Emir de, “Hiranur Vakfı’nı denetlediniz mi, en son ne zaman denetlediniz?” sorularını yöneltince Gülveren sorulara sözlü cevap vermeyeceğini, yanıtları daha sonra yazılı olarak göndereceğini bildirdi. Bu sözlere muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Tartışmaların ardından Gülveren komisyondan ayrıldı.

Gülveren’in soruların yanıtlarını bilmemesinin mümkün olmadığını kaydeden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Bu skandalların arkasında yatan temel sorunlar neler? Bunlara ilişkin hiçbir bilgi alamıyoruz”dedi.

TAKİP EDİLMEMİŞ!

HDP'li Fatma Kurtulan komisyonda dinlenen Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç’a H.K.G.’nin ilkokulu, ortaokulu ve liseyi okumadığını hatırlatarak “Bakanlığının öğrenci takip sistemi aktif olarak çalışmakta mıdır?” sorusunu yöneltti. Morkoç, “Bizim sistemimize girmiş bir çocuğun bundan sonra sistemden çıkması mümkün değildir, silinemez o çocuk artık bizim takibimizdedir” yanıtın verdi. Kurtulan’ın “’Biz bu çocuktan haberdar olamamışız’ diyorsunuz” sözleri üzerine Morkoç, sistemin 2006’da kurulduğunu, H.K.G.’nin sisteme girişinin 2004 olduğunu ifade ederek, “Evet. O tarihte muhtemeldir ki okul müdürü bunu bilememiş, tespit edememiş” dedi. CHP’li Suzan Şahin’in geriye dönük taramanın neden yapılmadığını, sorması üzerine Morkoç, “Tarama yapılmamış demek ki” yanıtını verdi.

Komisyon Başkanı Cengiz Aydoğdu da, “Yerinde bir soru ama yapılmamış, ihmal edilmiş” değerlendirmesini yaptı.

***

MEB HİÇBİR ŞEYİ BİLMİYOR

Eğitimde AKP eliyle yaygınlaşan gericileşme hız kesmeden sürerken denetimler ise aynı ölçüde yetersiz kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın medreseler, kuran kursları ve okuldan uzak kalan kız çocukları hakkında da haberi yok. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer medreselerin olup olmadığına yönelik soruya cevap verememişti. Denetimlerin ise valilikler tarafından yapıldığı açığa çıkmıştı.

2021 yılı itibarıyla 20 bine dayanırken Yaz Kuran Kursları’nın yalnızca yüzde 6,1’i denetlendi.

4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte de kız çocuklarının okullaşma oranı giderek geriledi. 1,5 milyonu aşkın kız çocuğu okuldan uzak kalmak zorunda bırakılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı eğitimden uzak kalan kız çocuklarının takibini de yapamıyor.