CHP ve HDP'li milletvekilleri depremzede çocukların akıbetine ilişkin Meclis’e soru önergeleri verdi. Soru önergelerine sessiz kalan Bakan Derya Yanık ise çocukların güvende olduğunu söylemekle yetindi.

Çocuklardan uzak durun
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Deprem bölgesindeki refakatçisiz çocukların akıbetine ilişkin tartışmalar sürüyor. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Bakan Yanık'ı göreve çağırırken CHP'li ve HDP'li milletvekilleri ise konuyu meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan konuyla ilgili açıklama geldi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) depremin ardından afet bölgesindeki çocuklarla ilgili açıklama yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında soruşturma açılması yönünde çağrı yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Refakatsiz, mülteci, yoksul çocukların yasal düzenlemelere aykırı şekilde devlet dışı kurumların, tarikatların evlerine yerleştirilmeleri kabul edilemez. Bakanlık derhal görevini yerine getirerek çocukları devlet kurumlarına yerleştirmeli.”

‘DİYANET SUÇ İŞLİYOR’

Diyanet’in evlat edinme hakkındaki söylemlerinin de suç olduğu belirtilen açıklamada “Diyanet’in açıklamaları laiklik, hukuk devleti ve eşitlik maddeleri olmak üzere yasalara ve Türkiye’nin taraf olduğu çocuk hakları ile ilgili uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Depremde kimsesiz kalan çocukların evlat edinilmesi konusunda Diyanet’in ilk konuştuğu konunun evlilik olması, ortaya çıkardığı anlayış bakımından çocukların cinsel istismarının neden önlenemediğini göstermektedir. Çocukları, iktidarın hukuk tanımaz tavrına teslim edemeyiz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremin ardından 1788 refakatsiz çocuğun 1225’inin ailesine teslim edildiğini açıkladı. Depremzede çocukların bazı vakıf veya derneklere ‘emanet’ edildiği iddialarına da yanıt veren Yanık, çocukların yalnız olmadığını, annelerinin yanında ve kimliklerinin belli olduğunu belirterek bu kişilerin bahsi geçen sivil toplum kuruluşunun 6-7 yıldır içerisinde bulunduğunu ifade etti. Çocukların güvende olduğunu söyleyen Yanık "Bizim devlet olarak herhangi şekilde refakatsiz, depremden çıkmış çocuğu herhangi bir yere teslim etmemiz söz konusu değil” diye konuştu.

BAKAN YANIK’A SORULDU

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, depremzede çocukların tarikat, cemaat ve dernekler tarafından alınmasını meclis gündemine taşıdı. Ersoy, "Yapılan araştırmalar sonucunda en az 20 çocuğun Beykoz Serkent sitesindeki evlere yerleştirildiği çocukları evlere yerleştiren, organizasyonu yapan ise bakanlık değil, İnsani Yardım Vakfı olduğu ortaya çıkmıştır. Çocukların devlet gözetiminde olması gerekir” dedi. Ersoy, Yanık’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti: "Depremzede olan refakatçisiz çocuklar nerededir? Kaç çocuk devlet tarafından koruma altına alınmıştır? Çocuklar, iddia edildiği gibi çeşitli dernek, cemaat ve tarikatlarca alınarak başka illere götürülmüş müdür? Bunlar hangi vakıflardır? Çocukları Beykoz Serkent Sitesi’ndeki evlere kimler yerleştirmiştir? İddialarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?"

Kerestecioğlu da Derya Yanık ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlanması istemiyle verdiği önergede “Hastanelerde tedavisi süren ya da kurum bakımına alınanlar arasında kimliği tespit edilemeyen kaç çocuk vardır? Kimliği tespit edilemeyen çocukların doğru kişilere teslim edilebilmesi için ne tür önlemler alınmıştır? Yaşamını yitirenlerin kaçı çocuktur?” diye sordu.

ÇOCUKLAR NEREDE?

Yüceer de depremzede birçok çocuk için arama ilanı verildiği ve kimliksiz çocukların bulunduğunu anımsatarak, Yanık’ın yanıtlaması talebiyle şunları sordu: "Refakatçisiz kalan çocuklar hangi şehirlerde barındırılmaktadır? Çocukların deprem travmasını atlatabilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?"

***

Güven kaybı yaşanıyor

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği depreme ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Bakan Yanık’a seslenerek şunları söyledi: "Çocukların tarikata teslim edildiğine ilişkin iddiada bile bulunulması, tüm toplumda güven kaybına neden olacaktır. Bu çağda yeri olmayan tarikat yapılarının çocuklarla anılması geleceğimiz için tehdittir. İddialara ilişkin açıklama bekliyoruz.”