Bir haftadır 85 metrelik kule vincin üzerinde eylem yapan işçi Vedat Suna, “Çocuklarım evde ekmek bekliyor, artık dayanma gücüm kalmadı” dedi

‘Çocuklarım evde ekmek bekliyor’

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding’e bağlı Hema AŞ’de, Denfa adlı taşeron firmasında çalışan ve üç aydır maaşını alamayan işçi Vedat Suna, bir haftadır kule vincin üzerinde eylem yapıyor. “Çocuklarım evde ekmek bekliyor” diyen Suna, haklarını alana kadar 85 metrelik vincin üzerinden inmeyeceğini söyledi.

Eyleme iki kişi başladıklarını, fakat diğer işçinin sağlık problemleri nedeniyle aşağı inmek zorunda kaldığını hatırlatan Suna, “Bir haftadır vincin üzerindeyim. Bugünle birlikte dört gündür vinç üzerinde yalnızım. Bugüne kadar ne Hattat Holding’den ne de Denfa firmasından bir yetkili görüşme istedi” dedi.

Her akşam patates ve tarhana çorbası
Üç aydır maaşlarının ödenmediğini ve kendisi gibi 25 işçi daha olduğunu dile getiren Suna, şunları söyledi:
“Dört, sekiz, 15 ve 21 yaşında olmak üzere dört çocuğum var. En büyük çocuğum evli. Evde benden ekmek bekleyen üç çocuğum ve eşim var. Okullar açıldı, çocuklarımın okul kıyafetlerini dahi alamadım. Çocukların okul kıyafetlerini babam aldı. Kredi ile bir ev almıştım. Aylardır maaş ödenmediği için kredi taksitlerini ödeyemiyorum. Bankadan sürekli telefon ederek ödemeleri yapmamı istiyorlar. Böyle giderse kredi ile aldığım evimizden de olacağız. Faturaları da ödeyemiyorum. Evin elektriğini kestiklerinde bir komşudan borç alarak elektriği açtırdım.

Kış da geldi. Evin nasıl ısınacağını kara kara düşünüyorum. Aylardır doğru dürüst alışveriş yapamıyorum. Çocukları sadece patates ve tarhana çorbası ile besliyoruz. Çocuklarım akşamları ‘başka bir şey yesek’ dediğinde cevap veremiyorum. Okuldan kırtasiye malzemesi istendiğinde alamıyorum. Maddi, manevi artık dayanacak gücüm kalmadı.”

Dava tehdidi
Kendisinin vinç üzerinde, üç aydır maaşları ödenmeyen diğer işçilerin de aşağıda eylem yaptığını söyleyen Suna, “Birkaç gün önce eşim ve çocuklarım geldi. Finans müdürü çocuklarımı görmeme izin vermedi. Aşağı inersem çocuklarımı görebileceğim söylendi” dedi. Suna, yetkililerin kendisini, ‘vincin üzerinde eylem yaparak işi durdurduğu’ gerekçesi ile hakkında dava açmakla tehdit ettiğini de aktardı.