Otizmli çocukların anneleri Twitter’da bir araya gelerek ‘sesimizi duyun’ çağrısında bulundu. Anneler, çocukları için güvenceli bir yaşam istedi: “Biz öldükten sonra evlatlarımızın gidecek yeri yok. Çocuklarımız ayrımcılığa maruz kalmadığı bir hayat sürsün”

Çocuklarımız insanca muamele görsün!

Haber Merkezi

Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nöro-gelişimsel bir farklılık olan otizmde, erken tanı ve doğru eğitim kişilerin yaşamında büyük rol oynuyor. Ancak ülkede farkındalığın olmaması nedeniyle otizmli kişiler, toplum baskısı nedeniyle evlere mahkûm bir şekilde yaşamaya zorlanıyor.

Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu, kaybolan ve bakımevlerinde darp edilen otizmli çocuklarla ilgili haberlerin artması üzerine ‘sesimizi duyun’ başlığıyla açıklama yayımladı.

Açıklamada ailelerin ve çocukların yaşadığı zorluklara değinen topluluk, “COVİD-19, çaresizliğimizi bir kez daha yüzümüze vurdu” mesajını verdi. “Bizden sonra Otizmli evlatlarımızın gidecek yeri yok” diyen anneler, çocukları için güvenceli bir geleceğin inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tek isteğimiz insanca muamele

Tek istedikleri çocuklarının insanca muamele görmesi olan aileler, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Dere kenarlarında, ormanlarda, kentin ortasında kaybolan çocuklarımızın cansız bedenlerini bulmaktan; bakımevlerinde darp edilmesinden, tacize; istismara uğramasından; yaşamın her alanında insanca muamele yerine hor görülmelerinden bıktık. Yarın ölsek, ne çocuklarımıza bakabilecek biri var ne de kalabilecekleri bir yer var. Ailelerin nefes alması için destek mekanizmaları yok.”

Ülkede otizmli yetişkinler için devlete ait tek bir bakım merkezinin olduğuna değinen anneler, “Çocuklarımızı yığınlar halinde kilit altında yaşamaya mahkum etmek, bakım vermek değil, insan hakları ihlalidir” dedi.

Anneler, her ilde gündüzlü ve yatılı yaşam merkezlerinin açılmasının bir hak olduğunu vurguladı: “Yapayalnız mücadele veren anneler çaresizlik içinde kapı kapı dolaşıyor. Otizmli çocuklarımızın eşit vatandaşlık haklarını kullanması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Artık bıçak kemiğe dayandı.”

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı avukat Sedef Erken, otizmli kişiler için güven dolu bir gelecek verilmesi gerektiğini belirterek, “Taleplerimiz yerine getirilene kadar bunları söylemekten vazgeçmeyeceğiz, daha da büyüyeceğiz” diye konuştu.