Okulda tüm kararları öğrencilerin aldığı, ekoloji, insan hakları gibi bakış açılarının çocuklara kazandırılmaya çalışıldığı Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin kurduğu  ‘Mutlu Keçi’ ilkokulunda da öğretim sezonu açıldı

‘Çocukların ağlamadan gittiği bir okul mümkün’

HİCRAN KARAHAN - AKİF ULUTAŞ

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken eğitim sistemi bir kez daha kamuoyunda tartışma konusu oldu. Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Derneği İzmir Eğitim Koordinatörü Ethem Uğur Celep Bodrumdaki Mutlu Keçi İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerin yaz tatilinde dahi okullarını ziyaret ettiklerini belirterek alternatif eğitimin uygulandığında öğrencilerin okullarını içselleştirdiğini belirtti. Celep’le alternatif eğitimi ve eğitimin temel öznesi olan öğretmenleri konuştuk.

»Bir BBOM öğrencisi okul alışverişini nasıl yapıyor?
Türkiye’deki eğitim sisteminde geleneksel olarak, bir okul çantası alınır ve içi kırtasiye malzemeleriyle doldurulur. BBOM’de okuldan önce alışveriş yapılmaz. Okul açılır öğretmen çocuğun ilgi alanlarını keşfeder ve onu yönlendirir. Bireyselleştirilmiş eğitimi vurguladığımız için çocuk okulun havasını teneffüs etmeli, öğretmeni de kendisini tanımalı ki çocuğun ihtiyaçları belirlenebilsin.

»BBOM öğretmenleriyle diğer öğretmenler arasındaki fark nedir?
İddialı bir soru, net cevap vermem zor ama, BBOM’de öğrencinin istekleri ve ihtiyaçları doğrusunda uygun buldukları eğitim metotlarını uygulayabiliyorlar ve çalışma alanlarında daha özerkler. Eğitim koordinasyonunu kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirliyorlar. Okullarda ise idari kadronun belirlediği eğitimi vermek zorunda kalabiliyorlardır fakat dediğim gibi, emin değilim bu konuda. BBOM okullarında eğitmenler derneğimizin ilkelerinin çerçevesinin dışına çıkmadıkları sürece özgürler.

'MERAKLI KEDİ' GELİYOR!
»Okul açılma durumu nedir?
Bilindiği gibi Bodrum’daki Mutlu Keçi İlkokulu eğitimine devam ediyor. Bu sene Ankara’da Meraklı Kedi İlkokulu’nu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Çalışmalar hızla devam ediyor. Okul yerimiz belli, inşaat çalışmalarını tamamladık, izin işleriyle ilgileniyoruz.

ÖĞRETMEN DE MUTLU OLMALI
»BBOM’nin farklı bir sistem uygulaması öğretmen bulma konusunda sizi ne kadar zorluyor?
Türkiye’de gerçekten çok değerli öğretmenler var. Sistemin içerisinde de sistemin dışında kalmayı başaran öğretmenler var. Bunları ortaya çıkarabilmeleri için ortamların da olması gerekiyor.  Bizimle çalışacak öğretmenlerin her şeyden önce BBOM’nin dört ana ilkesini (demokratik yönetim, alternatif eğitim, ekolojik duruş, özgün finansman) benimsemiş olmalı. Mutlu çocuk diyoruz,  fakat mutlu öğretmen olmadan bunu sağlayamayız. Tabii ki bu dört prensibi benimseyen öğretmenlere ulaşmak çok kolay olmuyor. Belli bir öğretmen seçim sürecimiz yer alıyor.

»Yurtdışındaki demokratik okullarla bilgi alışverişinde bulunuyor musunuz?
Geçen sene Hollanda’da düzenlenen Demokratik Okullar Kampı’na katıldık, kendileriyle iletişimimiz devam ediyor. Demokratik yönetimi gerçekleştirebilmek için demokrasiyi içselleştirmiş ülkelerdeki öğretmenlerin desteği çok faydalı.

KARARLARI ÇOCUKLAR ALIYOR
»Bu yıl ne tür çalışmalar yapılacak?
Kendimizi insanlara anlatmamız ve tanıtmamız gerekiyor. Talep geldiğinde de her arkadaşımız alternatif eğitim anlayışımızı seve seve anlatacaktır. Okulu tanıtmak için okulda çekim yapmak isteyenler olursa da öğrencilerimize soracağız. Çocuklardan onay almadan hiçbir şey yapamıyoruz. Okul meclisinde konuşulup karar veriliyor.

***

‘Kıyafet zorunluluğu yok’

»BBOM üniforma zorunluluğu hakkında ne düşünüyor?
Geçen sene BBOM’nin tam kurulduğu zamanlar Türkiye’de üniforma zorunluluğu tartışılıyordu. Bizde de bu konu konuşuldu, olsun mu olmasın mı diye. Ailelerin inisiyatifinde olan bir konuydu. Dernekle kooperatifler arası yapılan protokol gereğince üniformayı asla savunmadık. Çocukların kendilerini nasıl ifade etmek istiyorsalar öyle giyinmelerinin doğru olduğuna karar verdik. BBOM okullarında üniforma zorunluluğu diye bir şey yok.
 

»Burslu öğrenci durumu nedir?
BBOM’de yüzde ona kadar burslu öğrenci zorunluluğu var. Elimizden geldiğince bu rakamı yükseltmek istiyoruz çünkü eğitimin kamusal bir hak olduğuna inanıyoruz. Sürdürülebilirliği sağlayabilmek için bunu dengede tutmaya çalışıyoruz.