Çocukların doğaya ilgileri nasıl artar?

Yunis Alaçam

Kentler betona boğulurken sokağa çıkmadan, park ve bahçelerde koşup oynamadan büyüyen çocukların yaşam alanlarına duyarlı olmaları zor.

Yeşile önem veren, çevre bilinci olan bireylerin insan ilişkileri ve topluma uyumu güçlü oluyor. Bu nedenle çevreye duyarlı çocuklar büyüdükleri zaman insanları ve hayatı çok daha fazla seviyorlar. İşte çocuklarda çevre bilinci oluşturmak için 5 öneri…

1. Doğadaki uyumu ona gösterin
Doğada gördüğü her canlının, her bitkinin ve her olayın birbiriyle bağları olduğunu ona göstermeye çalışın. Doğal dengenin, her canlıya duyulan saygıyla, yeşil alanları koruyarak sağlanabileceği, daha güzel bir dünyada yaşamak için insanlara çok daha büyük roller düştüğü çocuklara basit örneklerle anlatılmalı.

2. Önce kendiniz örnek olun
Çocuklar rol model aldıkları anne ve babalarının yaptıkları davranışları dikkatlice gözlemler ve pek çoğunu da taklit ederler.

3. Doğa ile etkileşim kurmasına izin verin
Çocukların doğayla tanışmaları, çevrelerinde gerçekleşen olayları bizzat gözlemlemeleri gerekiyor. Sahile gitmek, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, ağaç dikmek gibi eylemler çevre bilinci kazanmalarına yardım ediyor.

4. Çevre dostu hareketlerini açıklamaktan çekinmeyin
Çevre bilinciyle yaptığınız her hareketi çocuğunuza açıklayın. Örneğin eğer naylon poşet kullanmıyorsanız bunun nedenlerini, çevreyi korumanın önemi üzerine vurgu yaparak açıklayabilirsiniz.

5. Etrafında bitkiler ve canlılar olmalı
Evde ve bahçede çiçek veya bitki yetiştirip çocuğunuza sulama, bakım gibi ufak ama yararlı sorumluluklar verebilirsiniz. Böylece çocuklar doğayı korumak için karşılıklı bir denge olduğunu kolayca fark eder ve uzun vadede çevre bilinçleri de artar.