Çocukların dünyasını kararttılar

Filiz GAZİ

Erzurum’da çocukların beş ay boyunca cinsel istismara maruz bırakıldığı Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nda yaşananların ardından Erzurum Valisi Okay Memiş kamu görevlilerinin yargılanması amacıyla üç müfettiş görevlendirerek resen soruşturma başlattı.

Mağdur ailelerin avukatı Ahmet Kılınç, “Pazartesi günü aileler dinlenecek. Çocukların sayısı tam bilmiyoruz ama iddianameye giren yedi çocuk var” dedi. Avukat Kılınç, sanığın resmi bir görevi olmadığını hatırlatarak şöyle konuştu: ”Kurs yöneticileri tarafından oraya getirilmiş bir kişi. Öncesinde aynı kursta öğrenciydi. Öğrencilerle ilgilenmesi sağlanıyor. Kuran kursunda revir olarak kullanılan odada kalıyor.”

ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYORDU

Baba E., oğlu M.'nin yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Öğrendiğimiz günden bu yana dünyamız karardı. İkide bir ‘Baba, ben gitmek istemiyorum’ diyordu. Annesi de çok dedi. Ben çok ısrar ettim. Hatırladıkça kahroluyorum… Çocukla beraber uyuyorum. Tek başına uyuyamıyor. Uykusunda kâbuslar görüyor. Annesi ile o uyuyana kadar başında bekliyoruz. O uyuduktan sonra perişan oluyoruz. Artık gözyaşı gelmiyor. Çocuğu geri kazanmak için elimizden geleni yapıyoruz. Okula gönderiyoruz ama annesi okula götürdüğü zaman bahçenin köşesinde bekliyor.”

“1,5 yıldan fazla orada kaldı. Kursta kalan çocuklardan biri annesi ile konuşuyor. Okuması biraz gerilediği için anne soruyor. Diğer belletmenden ayrıldığın için mi bu kadar geriledin diye… Onun üzerine çocuk, o çok kötü adam diyor. Onun üzerine ortaya çıkıyor her şey.”

Belletmen H.A.’nın Diyanet tarafından atandığını sandığını ifade eden baba E., şunları söyledi: “Anne babanızı yakarım, gebertirim, öldürürüm, buradan canlı çıkamazsınız diye çocukları tehdit etmiş. Ben uzun zaman araştırdım, devlete bağlı bir Kuran kursuna verdim. Şu zamana kadar ne müftülükten, ne başka yerden arandık. Bizim çocuklarımız ne kadar değersizmiş. Biz çocuğu yarı aç yarı tok büyüttük. Bizim çocuğumuz da ilk yok diyordu. Tatlı dille yavaş yavaş anlatmaya başladı. Utanıyordu, söyleyemiyordu. İddianamede olmayan bir çocuğu benim çocuğum görüyor. Annesine diyor bu da kurstaydı. O çocuğa da aynı şeyler yapılmış.”