Evde eğitim süresinin nisan ayının sonuna kadar uzatılmasıyla ebeveynleri ve çocukları zorlu bir süreç bekliyor. Uzman Psikolog Şen, online okul sisteminden doğru faydalanılması için ailelere ve çocuklara önerilerde bulunuyor

Çocukların eski rutini devam etmeli

Dilara Şimşek

Evde eğitim süresinin 30 Nisan’a kadar uzatılmasıyla çocuklar ve aileler bu sisteme ayak uydurmaya çalışıyor. Ebeveynler özellikle ‘çocuklar bu eğitimi nasıl takip edecek, her çocuk için uzaktan eğitim uygun mu?’ sorularına cevap arıyor. Uzman Psikolog Ebru Şen, ailelere bu zorlu süreçte tavsiyelerde bulundu.

Çocukların kolay adapte olabilmesi için eski rutinlerinin bozulmaması gerektiğine dikkat çeken Şen, “Yatma ve kalkma saati gibi temel rutinler mutlaka devam etmeli. Yaşamın eskisi gibi aktığını ve düzenin devam ettiğini görmek herkesi özellikle çocukları epeyce rahatlatacak” dedi.

cocuklarin-eski-rutini-devam-etmeli-707485-1.Şen, çocukların bu günleri sağlıklı ve stressiz geçmemesi için şu önerileri aktardı:

■ Bu dönemin bir tatil olmadığını onlara online verilen bu eğitim döneminin zorunlu olduğunun altını çizmek gerekiyor..

■ Belirsizlikler karşısında ister çocuk ister yetişkin olsun kaygı ve korku hisseder. Çocuklarımızın günlük plan ve düzeni olabildiğince sabit olursa o denli derslerine adapte olabilme ve odaklanabilme durumları da artacak.

■ Online okulun verdiği ödev ve proje çalışmaları ‘verilen ödevler zaten kontrol edilemez’ bilinci ile değil , yapılması gereken sorumluluklar olarak ele alınmasında fayda var.

■ Ödevler yapılmaz ise sonuçlarının ne olacağı hakkında çocuğunuzla konuşmalısınız. Sorumluluklarınızı yapmadığınızda sizi saran hissin ve duygularınızın ne olduğu da sohbet içinde paylaşılmalı.

ÇALIŞMA ALANI GEREKSİZ EŞYALARDAN ARINDIRILMALI

■ Dikkati dağınık bir çocuğun konsantrasyonu evde daha çok dağılabilir. Bu açıdan ders çalışılan yerin mutlaka sabit bir yer olması çok önemli, ayrıca bu yerin olabildiğince dikkat çekici eşyalardan oyuncak, biblo gibi objelerden izole olması da gerekmekte.

■ Evde birden fazla çocuk sahibi olan aileler ve metrekare açısından daha minimal yaşayan aileler, evin bir noktasını çocuğun derse odaklanması için daha izole edilmeli.

■ Dikkat dağınıklığı ve özgül öğrenme sorunu yaşayan çocuklar için extra destek alınması önemli. Terapi eğitimlerinin devamlı olması için online terapilere başvurulmalı.