Çocukların yatağı yok

BİRGÜN/ ANKARA

10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü öncesinde toplanan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile milletvekilleri bir araya geldi. Bakan Gül, insan hakları konusundaki çalışmalar hakkında bilgilendirme yaparken komisyonun AKP’li Başkanı Hakan Çavuşoğlu da yapılan başvuruları anlattı.

Konuşmasında partisini öven Adalet Bakanı Gül, “AK Parti, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde insan haklarını geliştirme yönünde Anayasa başta olmak üzere kanunlarda çok önemli reformlar yaptı, adımlar attı, işkenceye sıfır tolerans, insan haklarını daha da güçlendiren tüm adımlar atıldı” dedi.

Komisyon Başkanı Çavuşoğlu ise yurttaşlardan kendilerine yapılan başvurulara ilişkin konuştu. Başvuruların içeriklerini anlatan Çavuşoğlu, “Başvuruların dörtte birlik kısmının adil yargılanma hakkının ihlali iddiasıyla yapıldığı görülmektedir. Neredeyse dörtte üçlük kısmını ise ceza infaz kurumlarında yaşandığı iddia olunan sorunlar oluşturmaktadır” dedi.

Ailesinin bulunduğu yerden uzakta tutulan hükümlü ve tutukluların ailelerinin yakınına sevk edilmesi için adım atılması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, bazı çocukların “yataklarının bile olmadığı”nın tespit edildiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Annelerin yanında kalan çocuklara yaş ve durumlarına ve ihtiyaçlarına göre yiyecek ve içecek verileceği düzenlenmiş olup bu çocukların barınması konusunda kanunda özel bir hüküm bulunmamaktadır. Annelerin yanında kalan çocukların yatması için durumlarına uygun yatak verilmediği ve çocukların anneleriyle aynı yatakta yattıklarına dair şikayet ve tespitler çerçevesinde anneleriyle kalan çocukların rahatının sağlanması için özel bir yatak ünitesi kurulması bir seçenek olarak düşünülmelidir” dedi.