Çok aktörlü Lübnan seçimi
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Lübnan’da 8 aydır sonuç alınamayan cumhurbaşkanı seçimi için Meclis’te bugün yapılacak 12. oturumda, Hizbullah ve müttefiklerinin desteklediği Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye ile eski Maliye Bakanı Cihad Azur yarışacak. Yıllardır ekonomik krizle boğuşan Lübnan’da 31 Ekim 2022’de görev süresi sona eren Mişel Avn’ın yerine gelecek yeni cumhurbaşkanı aylardır seçilemiyor.

KİM, HANGİ ADAYI DESTEKLİYOR?

Lübnan’da anayasaya göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni, meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor. Ülkedeki 3 büyük Hristiyan parti Lübnan Güçleri Partisi, Özgür Yurtseverler Hareketi ve Ketaib Partisi, Azur’u destekleyeceklerini açıkladı. Hristiyan partilerin yanı sıra Sünni ve muhalif bağımsız bazı milletvekilleri ile Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi de Azur’u destekleyen cephede yer alıyor.

Şii blokun iki önemli partisi Hizbullah ve Emel Hareketi ile onların diğer müttefikleri ise Franciyye’yi aday gösterdi.

Azur’un adaylığına karşı çıkan Hizbullah ve müttefikleri, 128 sandalyeli Meclis’te toplantı yeter sayısını bloke edebilecek milletvekiline sahip.

Hizbullah’a göre Hıristiyan partilerin aday gösterdiği Azur çatışmacı bir aday. Hizbullah ve Şiiler, Fransa ve ABD’de eğitim alan Azur’un Batı yanlısı olduğunu ileri sürüyor. Azur, 2017’den beri Uluslararası Para Fonu (IMF) Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü olarak çalışıyor.

Lübnan’daki cumhurbaşkanı seçimine ilişkin şubat ayında Paris’te ABD, Fransa, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır’ın katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmişti.

Seçimin öne çıkan diğer adayı Süleyman Franciyye, Lübnan’da 1970-1976 yıllarında cumhurbaşkanlığı yapan dedesinin ismini taşıyor. Babası Tony Franciyye, Lübnan iç savaşında Şam’a yakın bir politika izleyerek Marada Tugaylarını kurdu. Tony Franciyye 1978’de öldürüldü. Bunun üzerine Süleyman Franciyye’e Şam’a taşındı. Franciyye, 1982’den 1991’ye kadar Marada milislerin komutanı olarak görev yaptı.