Oxfam Amerika’nın “Çok Çalışmanın Karşılığının Olmadığı Yer” raporunda Türkiye ücret ve işçi koruma politikaları ile örgütlenme haklarında sonlarda yer aldı. Örgütlenme hakkında ise ABD ile 32’nci sırada.

Çok çalışmanın karşılığı yok
Fotoğraf: Evrensel

Umut SERDAROĞLU

Türkiye'de işçilerin ücret ve sendikalaşma gibi konularda yaşadığı sıkıntılar Oxfam Amerika'nın yayımladığı "Çok Çalışmanın Karşılığının Olmadığı Yer" başlıklı raporda gözler önüne serildi.

Raporda, OECD ülkelerinin yer aldığı 38 ülke arasında Türkiye, ücret ve işçi koruma politikaları ile örgütlenme hakları açısından ilk 20'ye dahi giremedi. Oxfam Amerika, 5 yıldır ABD'deki eyaletlerarası "çalışma endeksi" raporunu sunarken, bu yıl raporu OECD ülkelerini kapsayacak şekilde gerçekleştirdi.

ÜCRETLER YETERSİZ

38 OECD ülkesi arasında ücret politikaları sıralamasında ilk üçte Belçika, Fransa ve Hollanda yer aldı. Son üç ülke ABD, Danimarka ve Meksika olurken Türkiye 23’üncü sırada yer aldı. Rapordaki bir diğer başlık işçi koruma politikaları oldu. İşçi koruma politikalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Politikalarımız, bakım ekonomisini merkeze alan ve özellikle kadın çalışanlara eşitsiz şekilde veya doğrudan fayda sağlayan politikaları vurgulayarak tüm ülkelerin daha fazla bir bakım ekonomisine yatırım yapabileceklerini göstermekte” denildi. İşçi koruma politikaları sıralamasında ilk üçte Almanya, Finlandiya, Norveç; son üç sırada ise Japonya Estonya ve ABD yer aldı. Türkiye ise 38 ülke arasında 32’nci sırada yer aldı.

SENDİKALAŞMADA SON

Raporda paylaşılan son başlık ise örgütlenme hakları oldu. Türkiye’nin yine ilk 30’a dahi giremediği sıralamada ilk üçte Slovenya, İsveç ve Fransa yer aldı. Son üçte Meksika, Kolombiya ve Kosta Rika bulunurken Türkiye sendikalaşmanın düşük olduğu ABD ile 32’nci sırayı paylaştı. Örgütlenme hakları için yapılan açıklamada ise “Araştırmalar, bir sendikaya üye olmanın ve kolektif sözleşme yapmanın önemli faydalarını ortaya koydu” ifadeleri kullanıldı.