Esenyurt'ta 10 gün boyunca şenlik var. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt "Herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir festival göreceğiz" dedi.

Çok sesli kültürün ahengi Esenyurt’ta
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt. (Fotoğraf: Esenyurt Belediyesi)

Anıl VARLI

Esenyurt Belediyesi’nin il dernekleriyle birlikte düzenlediği Kardeş Kültürler Festivali, 40 ilin katılımıyla bugün başlıyor. Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda 17 Ekim'e kadar devam edecek olan etkinlikte her gün bir bölgenin tanıtımı yapılarak o bölgenin yerel sanatçıları konser verecek.

Geleneksel el sanatları stantları, kıyafet kültürü, yemek kültürü, yörelerin zanaatlarının gösterileceği zanaat sokağı, halk oyunları, halk âşıkları, mahalli sanatçılar, yöre ozanlearı, gelenek ve görenekleri tanıtan programlar, gösteriler ve spor müsabakaları, sohbet programları, yöreleri tanıtan kısa film ve belgesel gösterileri, efsaneler, fıkralar, destanlar ve köy seyirlik gösterilerin yer alacağı festival bugün Yeni Belediye Meydanı’ndan yapılacak kortej yürüyüşüyle başlayacak.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER

Festivalde çini ve seramik, sepet örme, lüle taşı, kilim dokuma, feretiko bezi dokuma, bıçak ve boynuz tarak yapımı, geleneksel Türk işlemeleri, sıcak cam yapımı ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş onlarca el emeği ürünlerin yapımının gösterileceği alanlar yer alacak. Yöresel kültürlerin tanıtılacağı festival alanına her ilin görselleriyle süslenen stantlar kurularak her gün birkaç ilin tanıtımı da yapılacak.

cok-sesli-kulturun-ahengi-esenyurt-ta-1072834-1.

FESTİVAL AÇILIŞ KORTEJİ

Festival bugün saat 18.00'de Festival Açılış Korteji ile başlayacak. Açılış konuşmalarından sonra 19.30'da festival tanıtım filmi gösterime girecek. Saat 20.00'de halk oyunları gösterisiyle devam edecek olan festivalde saat 20.30'da sevilen sanatçı Kubat sevenleriyle buluşacak.

Festivalin diğer günlerinde ise zengin bir program yer alıyor.

Festivalde her gün bir yöreye özgü etkinlik düzenleniyor. Uluslararası Kültürler, Karadeniz, Ege ve Akdeniz, İç Anadolu, Marmara, Trakya ve Rumeli, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu yöreleriyle ilgili etkinlikler festival katılımcılarını bekliyor.

Etkinlikte zengin bir konser programı da var. Bölgelere özel yöresel sanatçıların ve halk oyunları ekiplerinin de Esenyurtlularla buluşacağı festivalde konserler de yer alıyor.

Resul Dindar, Ahmad Azrak, Tolga Çandar, Mustafa Özarslan, Serkan Çağrı ve orkestrası, Latif Doğan, Mehmet Öndül, Yudumfestivale katılan çok sayıda sanatçıdan birkaçı.

Festivalin dördüncü gününde ise Uluslararası Kültürler Gecesi etkinliğinde saat 19.00’da DJ Blackk Beat Show ve saat 20.00’de Mıss Uganda Esenyurt var.

Esenyurt’ta ilk kez gerçekleşecek Kardeş Kültürler Festivali’nin tanıtım lansmanı ise Esenyurt Nikah Sarayı’nda yapıldı. Lansmanda konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir festival göreceğiz. Festivalimiz iyiliklere, güzelliklere, birlik ve beraberlik içerisinde yaşama duygularımıza örnek olacak” dedi.

Başkan Bozkurt, “Birbirimizi anladığımızda ne kadar zengin bir coğrafyada oturduğumuzu görmüş oluruz. O kadar zenginlik var ki aslında bu çok sesliliğin ahengiyle hareket edersek, buraya gelen insanların bir arada yaşama duygusunun ne kadar derin olduğunu da görmüş oluruz” şeklinde konuştu.

Esenyurt’un bir kültür ve kardeşlik kenti olduğunu tüm Türkiye’ye göstermek için ilçe halkını festivale davet eden Esenyurt İl Dernekleri Başkanı Orhan Onur da, “Esenyurt’ta Kardeşlik Festivali düzenliyoruz. Hep beraber kardeşçe, güzel bir şekilde şenlik içerisinde Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda festivalimizi gerçekleştireceğiz. Esenyurt halkıyla orada kardeşçe buluşalım ve güzel bir Esenyurt’u Türkiye’ye gösterelim” dedi.