Malatya'da çöken ve 13 kişinin enkazından yaralı kurtulduğu binada çökme öncesi tadilat yaptıran işletmeci hakkında 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Çöken bina için işletmeciye 9 yıla kadar hapis istemi

Malatya’da geçen ay çöken ve 13 kişinin enkazından yaralı kurtulduğu binada, çökme öncesi tadilat yaptıran işletmeci Hikmet D. hakkında 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Malatya Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Hikmet D.’nin 1 yıl 1 ay 10 günden 9 yıla kadar hapsi istendi.

ÜÇ KOLONU KESMİŞ

İddianamede, bina enkazında kalan üç kişi ile bina sahibi Turan K.’nin olayla ilgili şikâyetçi oldukları belirtildi. Belediye ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemede, sanığın işyerinde yapmış olduğu tadilat sırasında üç kolonu kesmesi nedeniyle binanın yıkıldığının tespit edildiği, tanık ifadelerinin de bu tespiti doğruladığı ifade edildi. Bilirkişi raporuna da yer verilen iddianamede, bu rapora göre Hikmet D.’nin belediyeden herhangi bir tadilat ruhsatı başvurusunda bulunmadığı, izinsiz tadilat yaptığı, iki dükkân arasındaki duvarı kaldırarak taşıyıcı sisteme zarar verdiği ve binanın çökmesine neden olduğu kaydedildi.

İddianamede, “Müştekilerin yaralanmasına ve mülk sahibinin zarar görmesine sebebiyet verdiği ile şüphelinin üzerine atılı mala zarar verme ve bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanması suçlarını işlediğine ilişkin hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte yeterli delil elde edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

İddianameye göre, sanık Hikmet D. ise işyerinin yanındaki fırıncının kirasını ödeyemeyince dükkânı boşalttığını, bunun üzerine bina sahibiyle anlaştıktan sonra iki işyerini birleştirmek için tadilata başladığını, gerekli güçlendirme işlemlerini yaptığını öne sürdü. Binanın çok eski olduğu için yıkıldığını iddia eden Hikmet D., “Benim herhangi bir kusurum yoktur” dedi.

TUTUKLU YOK

Malatya’nın merkez Yeşilyurt ilçesinde altında işyerleri bulunan Turan K.’ye ait iki katlı bir bina 9 Kasım günü çökmüş, enkaz altında kalan 13 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 4 şüpheliden 3’ü tutuklanmış, bir süre sonra tüm tutuklular serbest bırakılmıştı.

AA