Çoklu organ yetmezliği var

POLİTİKA SERVİSİ

Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümünde muhtarlar ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Şu anda Türkiye çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya” diyen Kılıçdaroğlu, “Neyi kastediyoruz? Var olan hükümet, çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya. Milli egemenlik dediğimiz bir kavram var. Bütün anayasalarda yer alan bir hüküm var. TBMM’de görev yapan milletvekilleri kendisini seçen organa bağlı oluyor, millete değil. Genel başkanlar ne derse aynısını yapıyorlar. Çoklu organ yetmezliğinden iktidarı kurtarmanın yolu milletin kendi vekilini seçmesidir” ifadelerini kullandı.

Mahkemelerin bağımsız olması gerektiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Anayasa’nın 138’inci maddesini okuyayım. Hiç kimse makam, mevki ya da kişi yargı yetkisinin kullanılması bakımından mahkemelere talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimlerin bugün iradeleri yok ve baskı altında. Bakın şöyle bir uygulamayı düşünün, elinizi vicdanınıza koyun. En altta bir hâkim var, karar veriyor. Karar gider yukarıya, oradan Anayasa Mahkemesi’ne. Anayasa Mahkemesi der ki bu karar yanlıştır düzeltin. Anayasa Mahkemesi’nin karaları bütün makam ve mevkileri bağlar. En alttaki hâkim, ‘Anayasa Mahkemesi kararını uygulamam’ diyor. O zaman yargıya nasıl güveneceksiniz. Bunu uygulamayan hâkimi de terfi ettireceksiniz. Hakimlik can ve mal güvenliği demektir. Bir haksızlıkla karşılaştığımda ilk başvuracağım yer hakimdir. Orası adalet değil de adaletsizlik dağıtıyorsa o zaman oturup düşünmemiz lazım.”

Muhtarlara ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, “Muhtarlık kurumu güçlü olduğu zaman demokrasi güçlü olacaktır. Demokrasi en alttan başlayacak. Sizin neden tek bir muhtarlık kanununuz yok? Neden böyle bir ihtiyaç olduğu halde yapılmıyor? Çünkü muhtarlara önem verilmiyor” dedi.