Otomobil yan sanayiinin önde gelen firmalarından Continental‘da huzur yok. İşçiler, binlerce kişinin işsiz kalmasına neden olacak “tasarruf planı”nı protesto ediyor.

Continental işçileri, iş yerlerini kaybetmek istemiyor

BirGün / Hannover

Almanya’da otomotiv sektörünün önde gelen yan sanayi firmalarından Continental’ın binlerce çalışanın işsiz kalmasıyla sonuçlanacak “tasarruf planı”na yönelik protestolar sürüyor. Firmanın merkezinin bulunduğu Hannover’de, söz konusu kararların ele alındığı Denetleme Kurulu toplantısı, Almanya’nın çeşitli kentlerindeki Continental fabrikalarından iki bin işçinin katıldığı protestolar eşliğinde gerçekleştirildi.

Ancak aralarında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı’nın yer aldığı politikacıların, sendika temsilcilerinin de katıldığı protestolara rağmen Denetleme Kurulu’nun “tasarruf planı”nı onayladığı öğrenildi.

Bu arada Continental Yönetim Kurulu Başkanı Elmar Degenhart’ın da “Tüm çözüm seçeneklerini özenle ele aldık” diyerek, söz konusu kararı savunduğu açıklandı.

Edinilen bilgilere göre Continental’ın önümüzdeki yılın sonuna kadar Aachen’daki tekerlek fabrikasını, 2024 yılı sonuna kadar da Frankfurt yakınlarındaki Karben’daki otomobil elektronik aksamlar fabrikasını kapatacak, Regensburg’daki fabrikasını da yeniden yapılanmaya sokulacak.

continental-iscileri-is-yerlerini-kaybetmek-istemiyor-787569-1.

Söz konusu üç fabrikayı kapsayan plan, sonuçta yaklaşık 4 bin 800 kişinin işten çıkarılması anlamına geliyor. Firmanın tüm dünyadaki işletmelerini kapsayan “tasarruf planı”nı, 13 bini Almanya’daki çalışanlar olmak üzere toplam 30 bin kişinin içten çıkarılmasını öngörüyor. Continental, 60 ülkedeki 430’a yakın fabrika ve işyerlerinde toplam 240 binin üzerinde çalışanıyla bu sektördeki ikinci büyük Alman şirketi.

BU AŞIRI KÂR HIRSIDIR

Continental’ın “zorunlu tasarruf planı” olarak açıklanan kararlara karşı çalışanların protestoları sendikaların ve bazı siyasetçilerin desteğiyle sürüyor.

Hannover’de gerçekleştirilen protesto gösterisinde bir konuşma yapan DGB’nin (Alman Sendikalar Birliği) Aşağı Saksonya Başkanı Mehrded Payandehi, firma yöneticileri ve ortaklarının sadece kendi çıkarlarını ve kârlarını düşünmekle suçladı.

Maden, Kimya ve Enerji Sektörü Çalışanları Sendikası’nın (IG BCE) Genel Başkanı Michael Vassididais da, “Artık işveren kendi başına kararlar alıp bizleri hiçe sayıyor. Continental’de şimdi tepki gösterme zamanıdır” diyerek, işçilerin haklarını aramaya devam edeceklerini açıkladı.

SİYASİLERDEN İŞÇİLERE DESTEK

Protesto eylemine katılan Aşağı Saksonya’nın sosyal demokrat Başbakanı Stephan Weil, söz konusu tasarruf planını doğru bulmadığını belirterek, firma yönetimini işçi temsilcileriyle diyalog kurmaya çağırdı.

Hannover’i Federal Meclis’te temsil eden sosyal demokrat milletvekillerinden Yasmin Fahimi de yaptığı konuşmada, firma yönetimini korona virüsü krizini bahane ederek, üretimi emek maliyetlerinin düşük olduğu ülkelere taşımak istediğini belirtti.

İşçiler arasında büyük bir tedirginliğin olduğunu belirten İşyeri İşçi Temsilcisi Metin Şengül ise Hannover Stöcken tesislerinde 500 kişinin işten çıkarılacağını ve işverenin kapatılan bölümlerdeki makinaları Romanya’ya götürmeyi planladığını açıkladı.