23 Nisan ve Şeker Bayramı öncesinde çocukları için alışveriş yapan aileler, sepetlerini geçen yıla göre ortalama yüzde 61 daha pahalıya doldurdu. Resmi verilere göre, sadece çorapta yüzde 313 fiyat artışı yaşandı.

Çorap almak bile lüks oldu

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP döneminde çocukların bayram sevinci de kursaklarında kalıyor. Yoksulluk kısakacında kalan halk, çocuklarına bayram için kıyafet almak için bile geçen yıla göre devasa oranda artışlarla karşılaşıyor. 23 Nisan ve Şeker Bayramı için fiyat araştırması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geçen yıla göre fiyatların ortalama yüzde 61 arttığını, çocuklar için elbise almanın artık “hayal” olduğunu bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, TÜİK’in geçen yıl ve bu yıl için yayımladığı fiyatları inceledi. Ağbaba’nın çalışmasına göre, çocuk pantolonunda yüzde 79, iç çamaşırında yüzde 99, gömlekte yüzde 206, çorapta yüzde 313, çocuk elbisesinde yüzde 60, ayakkabıda yüzde 57 fiyat artışı yaşandı.

BAYRAM SEVİNCİNİ ELLERİNDEN ALDILAR

“Çocukların bayramlık sevincini de çaldılar” diyen Ağbaba, yüksek fiyatlarla ilgili, “Çocukları için yeni bir bayramlık kıyafet almak isteyen anne babalar için durum geçen seneden daha vahim. Devletin resmi verilerinde bile ortalama yüzde 61 artış görünmekle birlikte, gerçekte mağaza vitrinlerinde, pazarlarda olan rakamlar bundan çok daha yüksek. Giyim ürünlerinde geçen yıla göre en az 2, 3 kat artış görülmektedir” dedi.

corap-almak-bile-luks-oldu-1007120-1.

Okulların bu yıl ailelerin kıyafet alacak parası olmadığı için gösterileri iptal ettiğini açıklayan Ağbaba, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu sene çocuklar için bir hafta arayla iki bayram var. Hem Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan, hem de Ramazan Bayramı. Çocukların bayram sevinci elinden alınıyor. Aileler, 23 Nisan’da bile çocuklarını dışarı çıkarmaya korkar oldular. Yol parası, yemek parası, kıyafet parası milyonlarca aile bunları karşılayabilecek durumda değil. Anne, babaların çocuklarına söyleyecek sözü, yüzüne bakacak hali kalmadı. Bu ayıp ve vebal AKP’ye yeter.”