Corbyn’den özeleştiri: Sorumluluk benim

Dış Haberler Servisi

12 Aralık’taki genel seçimde partisinin milletvekili sayısı düşen İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, İngiltere’de çıkan Sunday Mirror gazetesine yazdığı yazıda, partisinin destekçilerinden özür diledi, tüm sorumluluğu kabul ettiğini belirtti.

Corbyn, Sunday Mirror’a yazdığı “açık mektup”ta, “Hiç tereddüt etmeden söyleyeceğim. Sonuç, ülkemizde gerçek bir değişime gerçekten ihtiyaç duyan herkes için ciddi bir yenilgi oldu. Yetersiz kaldığımız için özür diliyorum ve bunun tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum” ifadelerini kullandı. Partisinin seçim kampanyasının ise “gurur duyuyorum” diyerek arkasında duran ve seçimlerde umut verdiğini belirten Corbyn şu ifadeleri kullandı: “Kemer sıkma politikaları, kurumsal güç, eşitsizlik ve iklim aciliyeti gibi konularda tartışmayı kazanmaktan ve siyasi tartışmaların şartlatını yeniden yazmaktan gurur duyuyorum.”

Corbyn, bu seçimde partiye oy vermeyen ancak uzun yıllardır partinin destekçisi olan seçmenlerin güvenini yeniden kazanmaya kararlı olduklarını da yazdı. Bazı İşçi Partili milletvekilleri ise, Corbyn’in mektubunun “inkâr” anlamına geldiğini söyleyerek eleştirdi.

Perşembe günü de Kraliçe İkinci Elizabeth’in, parlamentoyu resmen açması planlanıyor.Kraliçe burada bakanlar tarafından yazılan ve hükümetin yasama programını anlatan hitabı okuyacak. Sonrasında milletvekilleri bunun üzerine tartışmalara başlayacak.
Tartışmalar cuma gününe de sarkabilir. Ancak 1924’ten bu yana “Kraliçe’nin Hitabı”nın reddedildiği görülmedi. Ancak bu durumda dahi Muhafazakar Parti’nin AB’den çıkış anlaşmasını Cuma günü parlamento gündemine getirmesi bekleniyor. AB’den çıkış için 31 Ekim tarihi belirlenmiş, ancak parlamentoda süreç ilerlemeyince 31 Ocak’a ertelenmişti.