8 Temmuz 2018’de Çorlu’da gerçekleşen tren faciasında hayatını kaybedenler dün anıldı. 25 kişinin hayatını kaybettiği faciada yakınlarını kaybeden aileler “Adaletsizsiniz, vicdansızsınız” diyerek adalet arayışlarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi

Çorlu Tren Faciası’nda yitirilenler anıldı: Adalet raylar altında kalmasın!

HABER MERKEZİ

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren faciası üzerinden 2 yıl geçti. Yakınlarını kaybeden aileler dün, facianın gerçekleştiği Uzunköprü Tren İstasyonu’nda anma töreni düzenledi. “Adaletin raylar altında kalmasını istemiyoruz” diyen aileler, yaptıkları açıklamada, “Cennet hayatımızı cehenneme çevirdiniz. 8 Temmuz katliam, kara gün. TCDD 25 canın ailesinin gözünde bir katil. Adaletsizsiniz, vicdansızsınız. Gerçek adalet sağlanmazsa gelecekte de böyle katliamlar yaşanmaya devam edecek” dedi.

Başından itibaren skandallarla dolu bir soruşturma ve adli sürecin işletildiği faciada, yakınlarını kaybeden aileler ihmalin ve sorumluların yargılanması için adalet arayışlarından bir an olsun vazgeçmedi. Ancak sorumluların cezalandırılması konusunda ise iki senedir yol alınmadı. Dört TCDD çalışanının ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması hâlâ sürüyor. 25 Haziran’da gerçekleşen 5’inci duruşmada ölenlerin yakınları ve yaralananlar, ellerinde pankartlarla mahkemeye “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla yürüdü. 4 Kasım’a ertelenen davada ayrıca 15 Temmuz’da keşif yapılmasına karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Çorlu’nun Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrildi. İhmaller nedeniyle gerçekleşen katliamda 7’si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

TCDD’nin faciayla ilgili hazırladığı raporda ‘yağmur sularının kazaya neden olduğu’ ifadeleri yer alırken; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) “Suçlu yağmur değil; yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir” açıklamasında bulundu