Tekirdağ Çorlu'da 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu Tren Katliamı'na ilişkin davada bugün karar çıkması beklenirken 'mahkeme heyetinden bir üye hakimin izin aldığı' gerekçesiyle dava bir kez daha ertelendi.

Çorlu Tren Katliamı davası yine ertelendi
Fotoğraf: BirGün

Oğulcan AYDIN

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren faciasına ilişkin davanın bugünkü duruşmasında karar beklenirken 'mahkeme heyetinden bir üye hakimin izinli olduğu gerekçesiyle' dava bir kez daha ertelendi. Bir sonraki duruşma 25 Nisan'da yapılacak. 

Davada bir türlü karar çıkmamasına tepki gösteren duruşma salonundaki müştekiler, mahkeme heyetinin erteleme kararını alkışlarla ve yuhalamalarla protesto etti.

"YAZIKLAR OLSUN"

Katliamda oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, kararın hemen ardından duruşma salonunu terk eden mahkeme başkanına "Sarayın soytarısısınız, sen kimsin dalga mı geçiyorsun, sağlığımızdan olduk, yazıklar olsun. Senin de ailen var" dedi.

Aileler, duruşma salonunu terk ederken "Hak hukuk adalet, kaza değil cinayet" sloganları attı. 

"6 YILDIR NE YAŞIYORUZ?"

Kararın ardından aileler mahkeme önünde açıklama yaptı. Mısra Öz, şunları söyledi: 

"Bugün ne yazık ki Türkiye'deki hukukun ayaklar altına alındığını gördük. Bugün bir kez daha bu salonda gördük ki adalet ve yargı iktidarın altında eziliyor. İktidardaki adamın sözü bekleniyor. Bugün karar açıklayacağız diye davet ediyorlar, tek bir evrak dahi yokken 2 ay sonraya erteleniyor. Çünkü bugün izin alıyor mahkeme heyetinden biri. Biz neyiz, ne yaşıyoruz 6 yıldır?

Bugün bu kalabalığı, yurttaşları ve siyasileri yanımızda gördükleri için korkup karar açıklayamadılar. Seçim sonrasını bekliyorlar. Daha kalabalık olmak zorundayız. Kararını açıkladı gitti. İktidara sesleniyorum, sen koltuğunda oturuyorsun senden güç alıyorlar. Adalet herkese gerekli olacak. Bizi iktidarın gücünün karşısında ezmeye çalışiyorlar. Sorumlular Binali Yıldırım'dan geliyorum. Korkaklar 13 sanığa ceza veremeyen sanıklar. Muz cumhuriyetine çevirdiniz ülkeyi, soytarı bile hafif kalıyor hepsi dalkavuk."

ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Mahkeme heyetinin tepki çeken erteleme kararının ardından konuşan ve bugünkü duruşmayı salonda takip eden CHP lideri Özgür Özel ise şunları söyledi:

"Bu kazada hayatını kaybedenler, sakat kalanlar, buradaki analar dimdik adalet arıyorlar. Yakınlarını geri getirebilecekleri için değil bundan sonra yaşanacak faciada başka evlatlar, analar yanmasın diye buraya geliyorlar. Acılı ailelerin yakarışı değil bu, 19 duruşmadır burayı bırakmıyorlar. Karar duruşması denildi, normalde karar vermeyecek olsa avukatlara söyler, bu insanlara zulmetmez. Bu insanlardan yoklamayı alıp erteledim demek vicdansızlıktır. Bugün yüz kişiyssek bin kişi olacağız. Çok daha büyük çağrı ile burada olacağız. Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum, ben tarafımı belli ettim.

25 Nisan günü de sen buraya gel. Katillere sahip çıkarım diyorsun ya, cesaretin varsa sembollerle mesaj verme yargılananların tarafına otur. Yanına da yargılatmadığın TCDD Başkanını al, dönemin bakanını al, Binali Yıldırım'ı al ailelerin gözünün içine bakıp 'Bizim tarafımız bu" de. Senin karşında durmak namus borcumdur. Senden de katillerden de hesap soracağız. Bizim tarafımız belli, senin tarafın da belli oldu. 25 Nisan'a ertelenme sebebin seçimlerin arkasına ötelemek. İstediğin yere kadar kaç, ben bu annelerle seni kovalayacağım."

Açıklamaların ardından aileler, duruşma öncesi olduğu gibi Çorlu Meydanı'na doğru yürüyüşe başladı.

"ÖLMEK İSTEMİYORSAK BİR ARADA DURMAK ZORUNDAYIZ"

Davanın avukatlarından Evren İşler, "Son dakika kaçma hilebazlığı o kadar yaşanıyor ki alıştık" derken sözlerine şöyle devam etti:

"Sorumluların terfi etmesi yetmiyor. Cezasızlık pratiğinin somut adımlarını atan bir yargı ile karşı karşıyayız. Adalet talebi bir üye hakimin mazaret iznine feda edilemez. Çorlu Başsavcılığı başından beri sorumluları yargıdan kaçırdı. Sorunumuz bu memlekette yargının bağımsız olmamasıdır. Yargıçların kürsüden kafalarını kaldıramadan önlerine koyulan kararı okumasıdır. Ölmek istemiyorsak bir arada durmak zorundayız. 25 Nisan Günü burada daha kalabalık ilmak zorundayız. Gerçek sorumlular yargılanıncaya kadar buradayız. Biz buradayız, bir aradayız, biz kazanacağız."

Facia'da hayatını kaybeden Serhat Şahin'in babası Hüseyin Şahin ise "6 senedir biz de ölüyüz. Evladımın kanını onlara bırakmayacağım. Katillerin korunmamasını istiyorum. Katili korumak devletin işi değildir" dedi.

Çorlu tren kazasında yakınlarını kaybeden aileler, mahkemeye gitmeden önce de Çorlu Meydanında bir araya gelmişlerdi. Aileler "Adalet İstiyoruz" pankartı açarken, kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarının basılı olduğu pankartları taşıdı.

Açıklamaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yanı sıra Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle öldürülen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

Faciada hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel'in dedesi Mehmet Öz, Özgür Özel'e hesap sormak için soru önergesi istediğini ifade etti. Özel ise şöyle cevap verdi:

"Araştırma önergesi verilecek bir meclis komisyonu için çalışmalar yapacağız. Esas yargılanması gerekenler ortada yok. Bugün burada olması gereken kişi 14 ay sonra görevine iade edildi. Bu demektir ki iktidar mahkemeye 'sahip çıkıyorum' mesajı veriyor. Millet sandığa gittiğinde bunları cezalandırmazsa bu duyarsızlık devam edecek. Bu cezasızlık kültürü, Soma'dan sorumluya, Hendek'ten sorumluya, Afyon'dan sorumluya, Çorlu'dan ceza vermezsen anaların gözyaşı akar."

Aileler, "Hak, hukuk, adalet kaza değil cinayet", "Çorlu'nun hesabı sorulacak", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganları attı.

Yakınlar kaybettikleri yakınlarının ismini anarak, "burada" diye cevapladı.