Aşırı yağışlar ve eriyen kar sularının etkisiyle Çoruh Nehrinin debisi son 37 yılın en yüksek değerine ulaştı. Yusufeli, Şavşat ve Borçka yollarının ulaşma kapanması ile Artvin'in çevre illerle karayolu bağlantısı kesildi.

UĞUR ÖZER

Aşırı yağışlar ve eriyen kar sularının etkisiyle Çoruh Nehrinin debisi son 37 yılın en yüksek değerine ulaştı. Yusufeli, Şavşat ve Borçka yollarının ulaşma kapanması ile Artvin'in çevre illerle karayolu bağlantısı kesildi. Debisi saniyede bin 800 metreküp/saniye'yi bulan Çoruh Nehri, Artvinlilere zor anlar yaşattı. Artvin Erzurum ve Ardahan Artvin karayollarında yer yer heyelan meydana gelirken; Artvin Erzurum D-950 Karayolu'nun 33. kilometresi ve Ortak Köprüsü sular altında kaldı. Ayrıca Artvin Borçka yolu Taşocağı mevkii ve Artvin Şavşat yolu Kaçkal mevkii heyelan ve taşkın nedeni ile ulaşıma kapandı. Çoruh Nehri kenarındaki tarlalar sular altında kalıdı. Berta Köprüsü mevkiinde bulunan bir ağıl da sular altında kaldı. Ağılın Çoruh'taki su seviyesinin yükselmeye başladığı sırada Jandarma tarafında tahliye edilmesi can ve mal kaybının önüne geçti.

Artvin Valisi Orhan Kırlı beraberinde İl Jandarma Komutanı Jand. Alb. Murat Kırkaya, İl Emniyet Müdür Orhan Ekinci, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü yetkililer ve İl Özel İdare Müdürlüğü yetkilileri ile taşkın sonucu tehlike yaratabilecek noktaları inceledikten sonra, Artvin-Ardahan ve Artvin-Erzurum karayollarının ulaşıma kapatılması talimatını verdi. Ardahan ve Erzurum Valileri ile görüşen Vali Kırlı, Çoruh'ta su seviyesinin aşrı derecede yükseldiğini söyleyerek, durumun sürücüler için bir hayli tehlikeli olduğunu ifade etti ve bu illerden Artvin'e gelmek üzere olan sürücülerin yola çıkmamalarını önerdi.

Vali Orhan Kırlı, Çoruh Nehri'nin sularının 37 yılın en yüksek seviyesine ulaşması nedeniyle uyararak, "Seyir halindeki araçlar için yol her an bitebilir. Yer yer taşkın ve heyelan tehlikesi bulunmaktadır. Bu nedenle sürücülerin can güvenlikleri açısında yola çıkmamaları gerekmektedir." dedi. İl Kriz Masası'nda alınan bilgiye göre İlçe kaymakamlıklarına gönderilen yazı ile suyun debisinin daha da artması durumunda nehir çevresinde evlerin boşaltılması ve misafirhanelerin olası bir tahliye durumu için hazır tutulması talimatı verildi. Ayrıca su seviyesindeki artıştan dolayı Muratlı Barajı'nda kapaklar açılarak su kontrollü olarak tahliye edilmeye başlandı