Çorum'da 4 Temmuz 1980'de başlayan, günlerce Alevilere ait ev ve iş yerlerinin yakıldığı, tahrip edildiği katliam unutulmadı. Y

Çorum'da 4 Temmuz 1980'de başlayan, günlerce Alevilere ait ev ve iş yerlerinin yakıldığı, tahrip edildiği katliam unutulmadı. Yaşamını yitirenleri anmak amacıyla düzenlenen yürüyüşe katılmak için gelenler Bahabey Caddesi’nde bulunan Cumartesi Eski Pazar’da toplanmaya başladı. “29 MAYIS – 4 TEMMUZ 1980, Unutmadık unutmayacağız” pankartının açıldığı eylemde kitle saat Kulesi önüne yürüdü.  Saat kulesi önünde yapılan saygı duruşunun ardından Çorum Alevi Kültür Derneği Başkanı Nurettin Aksoy, Çorum'u kana bulayanların açığa çıkarılıp yargılanmasını talep etti.
Etkinliğin ortak metnini KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk okudu. Öztürk, "Amacımız kabuk bağlamış yaraları kaşımak değil, bu katliamların neden ve sonuçlarını her kesimin gözünden ortaya koyarak bir daha benzer olayları tezgahlamaya çalışanların heveslerini kursaklarında bırakmaktır" dedi. Yaşanılmış acılardan habersiz, tepkisiz, duyarsız bir toplum yaratıldığını ifade eden Öztürk, cahil insanların maşa olarak kullanılmaya müsait olduğunu söyledi.
'KATLİAMIN ARDINDA EVREN VAR'
KESK Dönem Sözcüsünden sonra Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker’de yaptığı kısa konuşmada, Sivas'ta yapılan anma sırasında gerçekleşen polis müdahalesini kınayarak Vali’nin tavrını protesto etti. Öker,“Çorum şehitlerini anmak amacıyla burada bir araya geldik ve başka şansımızda yok. Bu ülkeyi kan emicilere bırakmamak ve halkların kardeşçe yaşamasını sağlamak için bir aradayız. 30 yıl önce katliamın ardında ABD, faşist Kenan Evren vardı" dedi. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise “Ne zaman ki bu kentte katliamda yaşamını yitirenlerin heykelleri meydanlara dikilirse o zaman görevimizi yapmış sayılırız. Bu diyanet kalkmadığı sürece Türkiye’de barış ve kardeşlik olmayacaktır. Biz Madımak’a, Çorum’a gitmeye devam edeceğiz. Çünkü hala yanıyorlar" şeklinde konuştu.