Coşku tükendi, taban umutsuz
Saraçhane’deki 15 Temmuz törenine katılım sayısı tartışma yaratırken asıl dikkat çeken nokta heyecanın yitirilmesi. Parti kadroları ve tabandaki enerjiyi tüketen iktidar, coşkulu kalabalıklara hasret kalacak.
Politika Servisi
15 Temmuz'un yıl dönümü için İstanbul'daki Saraçhane Meydanı'nda gerçekleştirilen törene katılan kişi sayısı siyasette tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katıldığı törene iktidara yakın gazeteler 'on binlerce' kişinin katıldığını yazmasına karşın CHP İBB Meclisi Grup Başkanvekili Doğan Subaşı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, meydanda 4-5 kişinin bulunduğunu belirtti. Subaşı, paylaşımında, “Yaklaşık 4-5 bin kişinin katıldığı bugünkü 15 Temmuz Saraçhane mitinginde, İBB Mobil Büfeleri ve Müge Anlı Mobil Aşevi, vatandaşlarımıza ikramda bulundular” dedi.
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda alanda 5 bin kişinin olduğunu söyledi. Yazıcı, "Kutuplaştırma ve nefret diliniz; sizi 15 Temmuz yıl dönümünde Saraçhane Parkı'nda 5 bin kişiyle anma programı yapmaya mahkûm etti. Ama siz bundan bile akıllanamayacak kadar büyük bir güç zehirlenmesinin zirvesindesiniz!" ifadelerini kullandı.
ORGANİZASYONLAR ÇOK ZAYIF GEÇİYOR
Törene katılan sayısının yandaşların aktardığının aksine düşük olduğu objektiflere yansırken asıl dikkat edilmesi gereken nokta son dönemki AKP mitinglerinde coşkunun erimesi. Erdoğan’ın katılmadığı organizasyonlar gözle görülür biçimde sönük geçerken Erdoğan’ın bizzat yer aldığı toplanmalar dahi eski dönemlerden çok uzak bir görüntü ortaya koyuyor. Parti tabanı ve kadrolarının heyecanını yitirmesi, örgütsel mekanizmanın dağılması ciddi organizasyonlarda dahi istenilen görüntünün verilememesine neden oluyor. Partiyi ayakta tutan, sürükleyen tek isim Erdoğan olurken, parti tabanı da Erdoğan’ın olmadığı hiçbir buluşmaya kalabalıklar halinde gitmiyor.
Partiyi Erdoğan dışında harekete geçirebilecek ikinci, üçüncü bir ismin bulunmayışı da iktidar için büyük sorun. Yeniden adaylığını açıklayan Erdoğan’ın süreci bu haliyle ne kadar sürükleyebileceği ise tartışılır. Önümüzdeki aylarda artan bir tempo ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi de yanına alarak mitiglerde boy gösterecek. Ancak bu defa işi çok zor görünüyor. Mersin’de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmeyen Cumhuriyet Meydanı’nda konuşan Erdoğan bu alanı doldurmakta bile zorlanmıştı. Buna karşın CHP’nin Mersin ve Maltepe, İYİ Parti’nin Denizli mitingleri ile HDP’nin Ankara’daki kongresi coşkulu geçti. Geçtiğimiz mayıs ayında Yeni Adana Stadyumunda düzenlenen AKP ‘gençlik şöleni’ de tartışma konusu oldu. Etkinliğe katılmak için şehir dışından Adana'ya getirilen birçok kişi, daha sonra sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda, kendilerine festivale götürüleceklerinin söylendiğini ve bunun üzerine yola çıktıklarını ifade ederek tepkilerini dile getirdi.
Artan yoksulluk, önlenemeyen enflasyon kitleleri AKP’den koparıyor. Anketlere göre iktidar partisini de küçük ortağını da zorlu günler bekliyor. Erdoğan, gerek parti kadrolarını gerekse tabanını harekete geçirecek adımlara her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor.