‘Covid-19 AB’yi ve kapitalizmi öldürdü’

İtalya Komünist Partisi (Partido Communista, PC) Genel Sekreteri Marco Rizzo, affaritaliani.it internet sitesiyle yaptığı röportajda Covid-19 salgını nedeniyle ülkede var olan dramatik durumun ardındaki gerçek nedenleri analiz etti.

Rizzo, “İtalya’nın bugünlerde tecrübe ettiği çarpıcı sağlık durumu, Berlin Duvarı ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından beri son otuz yılda ülkenin tüm refah ve kamu sağlık sisteminin nasıl yok edildiğini açıkça göstermektedir” dedi.

SOSYALİZME İHTİYAÇ VAR

Genel Sekreter bu zor zamanlarda İtalyan halkı için Avrupa Birliği’nin “kelime anlamıyla yok olduğunu” söyleyerek, İtalya’ya dayanışmanın “Küba, Venezuela, Vietnam ve Çin gibi meseleye farklı yaklaşan ülkelerden” geldiğini sözlerine ekledi.

Marco Rizzo’ya göre, sağlık krizinin yanı sıra büyük bir ekonomik kriz de yakın bir zamanda gelecek. Rizzo, “Öğrenmemiz gereken ders, özel kâra değil kolektiviteye dayanan bir ekonominin var olmasına öncelik vermemizdir. Kapitalizm size fuzuli şeyler verirken sosyalizm ihtiyaç duyulan şeyleri verir.” şeklinde konuştu.

Kapitalizmle sosyalizmi kıyaslayan Rizzo, şu noktalara da dikkat çekti: “Kapitalizmle bir Erasmus programına katılabilirsiniz, fakat kreşe ve doğum evlerine sahip değilsinizdir. Kapitalizmle Londra’ya Ryanair aracılığıyla 10 avroya seyahat edebilirsiniz fakat İtalya’ya döndüğünüzde eviniz ve işiniz yoktur. Sosyalizm siz neye gereksinim duyuyorsanız onu verir: Ev, iş, sağlık, eğitim ve ulaşım. Bir ülkeyi büyük yapan şey budur. Kapitalizm ise değersiz olandan başka hiçbir şey vermez.”

Genel Sekreter, ekonomik krizin küçük işletmeleri vuracağı ve işsizlik oranını yükselteceği konularında uyarılarda bulundu. Bu sağlık krizinin ardından, İtalya’nın avro bölgesinden, Avrupa Birliği’nden ve NATO’dan çıkmasını ve gereksiz askeri harcamaların iptal edilmesini istedi.