Covid-19 bayramınızı zehir etmesin

Haber Merkezi

Koronavirüs salgınında vaka sayısı yine yükselişe geçti. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, önceki gün 7 bin 304 yeni vaka tespit edildi. Uzmanlar, bugün başlayan 9 günlük bayram tatilinin bu sayıyı daha da artıracağından endişe ediyor. Yeni bir dalganın gelebileceğini belirten uzmanlar, aşılamanın hızlandırılması ve pandemi önlemlerine titizlikle uyulması uyarısında bulunuyor.

Mersin Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, günlük vaka sayısının 7 bini geçtiğine dikkat çekilerek, “Bu rakamlar bize çok şey anlatıyor. Pandemi tüm hızıyla sürüyor. Tam açılma için çok erken hareket edildiği bir gerçek. Ükemiz eylül ayında yeni bir dalgayı yaşama tehlikesiyle karşı karşıya" dendi.

Sağlık Bakanlığı’nın süreci halen kötü yönettiğine vurgu yapılan açıklamada, “Önceden aşı tedarikinde sıkıntı yaşanıyordu, bugün halkın aşıya ilgisini artırmada sıkıntı yaşanıyor. Önceden toplumsal önlemlerin alınmasında ciddi eksiklikler vardı, şimdi bireysel önlemler için halkı teşvik etmede eksiklikler var. Kısaca süreç başında da hatalı yönetiliyordu, şimdi de hatalı yönetiliyor” ifadeleri kullanıldı. Aşılamanın hızlandırılmasını, aşı tereddüdünü ortadan kaldıracak adımların atılmasını isteyen Mersin Tabip Odası, bayram süresince tatil beldelerindeki denetimlerin artırılması; yurttaşların maskesiz dolaşmaması, mesafe ve temizlik konusunda hassas olması, kalabalık ortamlardan kaçınması ve mutlaka aşılarını olması gerektiğinin de altını çizdi.

BAYRAM SONRASI PİK GELEBİLİR

Bayrama ilişkin bir diğer uyarı da Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Altındiş’ten geldi. Altındiş, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bayram sonrası Türkiye’de dördüncü bir zirve yaşanma olasılığı yüksek! Bunun sebepleri: Tüm önlemlerin kaldırılması, toplumsal hareketlilik, insanların yaşadığı rehavet ve aşılamaların yetersiz oluşu” dedi.

Doç. Dr. Altındiş, sağlıklı bir bayram için yurttaşlara önerilerini şöyle sıraladı:

•Hızla aşınızı olun.
•Bayram kutlamalarını öpüşmeden ve sarılmadan açık mekânlarda yapın; kapalı mekânda misafir kabul etmeyin, illa edeceksiniz maskeleri çıkarmayın.
•Kapalı mekânda bayramlaşacağız diyorsanız, buluşacağınız kişilerle buluşmadan önce PCR testi yaptırın. Eğer hem siz hem de buluşacağınız kişiler 2 doz aşılarını olmuş, 2’nci ya da 3’üncü dozun üstünden de en az 2 hafta geçmişse, ancak bu koşullarda iç mekânda maskesiz buluşmanın riski oldukça düşük olacaktır. Bu şartlarda dahi risk grubundaki kişiler maske takabilirler.
•Restoran vb. kapalı mekânlarda sosyalleşmeyin.
•Toplu taşıma araçlarıyla şehirlerarası yolculuk yapacaksanız N95/K95 gibi güçlü maskeler ya da iki maske üst üste takın.