İSİG Meclisi raporuna göre ocak ayında 199 işçi, iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. En çok ölümün meydana geldiği işkolları sağlık ile büro/ticaret. Covid-19, ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldı. Salgın sürecinde devlet dairelerinde yaşanan yoğunluğa dikkat çeken BES Eş Genel Başkanı Berdicioğlu, “Aşılamada büro emekçilerine de öncelik tanınmalı. Çok sayıda büro emekçisi hayatını kaybetti” diyor.

Covid-19 iş cinayeti istatistiklerini değiştirdi: Büro emekçileri can veriyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, ocak ayında 199 iş cinayeti meydana geldi. Ölüm nedenleri arasında Covid-19 yine ilk sırada bulunuyor. Öte yandan salgın, iş cinayetlerinin en çok görüldüğü işkolları sıralamasını değiştirmiş durumda. Salgın öncesinde en fazla ölümün meydana geldiği işkolları olan inşaat ve tarım, covid-19 nedeniyle diğer ş kollarında iş cinayetlerinin patlaması nedeniyle artık dördüncü ve beşinci sırada yer alıyor. Ocak ayında en fazla ölümün meydana geldiği işkolları ise ‘sağlık’ ile ‘ticaret, büro, eğitim.’ Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, büyük risk altında olan büro emekçilerine aşılamada öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.


Raporda çarpıcı veriler yer alıyor. Buna göre pandemi sürecinde (11 Mart-31 Ocak) Covid-19 kaynaklı en az 823 iş cinayeti meydana geldi. Raporda şu ifadeler yer alıyor:

İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI

“Salgının ilk günlerinden bu yana ısrarla ifade ettiğimiz gibi bu sürede izlenen politikalarla salgın adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldü. 11 Mart – 31 Ocak salgın sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan ‘çarklar dönsün’ anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçi mahallelerinde hızla yayılmasına neden oldu. Bu dönemde Covid-19 nedeniyle on binlerce işçi hastalanırken tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti.”

Her ay iş cinayetlerinde çocuklar da yaşamını yitiriyor. Ocak ayında da bir çocuk işçi, çalışırken yaşamını yitirdi.

Geçen ay hayatını kaybeden işçilerin 13’ü ise kadın. Öte yandan 51 yaş ve üstü 71 işçi can verdi.

SAĞLIKTA KAYIP BÜYÜK

İş cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında, ilk sırada yüzde 41 ile Covid-19 bulunuyor. Covid-19’u yüzde 17 ile trafik-servis kazası, yüzde 9 ile ezilme- göçük takip ediyor.

En çok ölümün meydana geldiği işkolu ise yüzde 24 ile sağlık. Buna göre, geçen ay hayatını kaybeden her dört işçiden biri sağlık emekçisiydi. Sağlığı, yüzde 14 ile ‘ticaret-büro-eğitim’, yüzde 10 ile taşımacılık işkolları izledi.

covid-19-is-cinayeti-istatistiklerini-degistirdi-buro-emekcileri-can-veriyor-839525-1.

covid-19-is-cinayeti-istatistiklerini-degistirdi-buro-emekcileri-can-veriyor-839526-1.

***

Büro emekçilerine aşıda öncelik tanınmalı

İSİG Meclisi verilerinde, büro emekçilerinin pandemiden en olumsuz etkilenen emekçiler arasında olduğu görülüyor. Bu nedenle büro emekçileri, aşılamada öncelikli olmak istiyor. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Eş Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, devletin alacaklarını yapılandırma sürecine gitmesiyle devlet dairelerindeki iş yoğunluğunun devasa boyutlara ulaştığına dikkat çekti. “Bürolar doldu. Hatta işini yetiştiremeyen evine götürdü” diyen Berdicioğlu, şöyle devam etti:

“İşten çıkarmaların sürmesi, kısa çalışma gibi uygulamalar nedeniyle bizim işkolunda büyük bir yoğunluk oluştu. Buradaki yoğunluk bürolarda ciddi kalabalıklar yarattı. İŞKUR kapılarında yüzlerce metrelik kuyrukların oluştuğunu gördük. Yoğunluğu oluşturan bir diğer etken ise yapılandırma marifetiydi. Öte yandan birçok işyeri kapandı, işverenler sigorta prim borçlarını, vergilerini ödeyemediler, 4 buçuk milyon gencin KYK borcu nedeniyle vergi dairelerine yaptığı başvurular oldu. Bu yoğunluk nedeniyle büro emekçileri salgından çok olumsuz etkilendi ve çok sayıda ölüm meydana geldi.”

VAKALAR TEKRAR ARTIYOR

Bürolarda vaka sayılarının tekrar arttığını da söyleyen Berdicioğlu, “Mutasyonlu virüsle birlikte vergi dairelerinde salgın tekrar ölümcül sorunlar yaratmaya başladı. Kapatılan servisler var. Bu nedenle aşılamada büro emekçilerine de öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.