Covid-19 korkusu başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığın erken teşhis ve tedavisini geciktirdi. ‘Hastanelere gitmeyin, evden çıkmayın’ söylemlerinin de korkuyu artırdığını söyleyen uzmanlar geç tanı ve tedaviye ulaşamamanın ölüme neden olduğunu vurguladı.

Covid-19 korkusu erken tanıyı geciktirdi

Dilara ŞİMŞEK

Yaklaşık 1 yıldır hayatımızda olan Covid-19’un olumsuz etkileri her geçen gün artıyor. Bu durum özellikle tedavi ve takipleri devam etmesi gereken hastaların koronavirüs endişesi ile kontrollerini ertelemesine neden oluyor.

Yapılan araştırmalar, başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığa sahip olan kişinin erken teşhis ve tedavi şansını kaçırdığını gösteriyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, sürecin başında ‘hastanelere gitmeyin, evden çıkmayın’ söylemlerinin korku yarattığına dikkat çekti. Geç tanı ve tedaviye Ulaşılamaması nedeniyle ölümlerin yaşandığını söyleyen Dr. Yerlikaya şöyle konuştu:

covid-19-korkusu-erken-taniyi-geciktirdi-841614-1.“Toplumsal düzeyde bulaşıcılık engellenemediği için vaka sayıları arttı. Bütün enerjinin yoğunlaştığı alan Covid-19 oldu. Böyle olunca koronavirüs dışındaki hastalıklar bu dönemde önemsenmedi. Kanser hastaları tanılarını geç aldı, tedavi süreçlerinde aksama oldu. Ameliyatlar yapılamadı. Pandemi olmasaydı daha erken tanı alacak kanser hastaları ya da daha iyi tedavi görecek diğer kronik hastalar bütün enerjinin Covid-19’a harcandığı süreçte bu tedaviye ulaşamadılar. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde çok fazla sayıda olmaması, gereken ölümler oldu. Kanser hastaları daha geç tanı aldı, kronik hastalıklarının tedavisi zorlaştı. Kalp krizi nedeniyle ölümler arttı, felç nedeniyle hastaların hastaneye başvurusu engellendi.”

SÖYLEMLER ETKİLEDİ

Birkaç ay öncesine kadar polikliniklere az başvuru olduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, uzmanların ‘tedavinizi aksatmayın’ söylemleri doğrultusunda hastaların yavaş yavaş kontrollerine gelmeye başladığını vurguladı:

covid-19-korkusu-erken-taniyi-geciktirdi-841613-1.“Covid-19 sonrasında kalp ile ilgili sorunlar çok fazla yaşanmaya başladı. Yüzde 30 oranında kalp tutulumu olduğunu biliyoruz. Covid-19’un kalbe bağlı ani ölüm oranlarını 2-3 kat artırdığını biliyoruz ve bunun haberi verildikten sonra insanların bu anlamda etkilendiklerini düşünüyorum. Başta daha düşük oranda poliklinik başvuruları olurken tüm söylemlerden dolayı insanlar güven duydukları anda tekrar polikliniklere başvurmaya başladı. Hasta yükümüz Covid-19’un eklenmesiyle daha da arttı.”

AKSATMAK ZARAR VERİR

Prof. Dr. Başer, şikâyetler olduğu takdirde doktora gidilmemesinin daha fazla zarar vereceğini söyleyerek şu çağrıyı yaptı:

“Hastalar çift maskelerini takarak kontrollerine, randevularına, tedavilerine gelsinler. Biz orada 1 yıldır günde sayısız hasta bakarak o ortamda maskelerimizi takıp korunabiliyorsak, korunacaklarını bilsinler. Herhangi bir şikâyetleri varsa bunların onlara daha fazla zarar vereceğini unutmasınlar. Korunarak başvurdukları takdirde biz onlara erken müdahale şansı yakalarız.

***

covid-19-korkusu-erken-taniyi-geciktirdi-841618-1.Özel hastaneler tercih edildi

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, birçok hastanın yoğunluğu az olduğu için özel hastaneleri tercih ettiğine dikkat çekti: “Hastaların tedavisini aksattığına dair bir endişemiz var. Ancak son zamanlarda devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde hekimlerimiz iş yüklerinin azalmadığını söylüyor. Çok endişelenen hastalar bu süreçte özel hastaneler daha sakin olduğu için oralara başvurup tedavi alıyorlar. Kanser hastalarının tedavilerini aksatmamaları lazım. Bir şikayetleri varsa öteleme konusunda tek başına karar vermemeli, doktorlarıyla iletişime geçerek bu kararı almaları daha doğru olacak.”