Covid-19'la ilgili raporda 'kaynağı belirsiz' detayı

Dış Haberler Servisi

ABD merakla beklenen koronavirüs raporunu dün açıkladı. ABD'nin istihbarat teşkilatları, koronavirüsün kaynağını asla tespit edemeyeceklerini ancak virüsün biyolojik bir silah olarak kullanılmak için üretilmediğini beyan etti.

ABD'de istihbarat alanında görev yapan kuruluşların başındaki Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin (ODNI) gizliliği kaldırılmış raporunda, Covid-19'un bir laboratuvardan sızdığı ya da doğal geliştiği yönünde iki farklı kabul edilebilir görüş bulunduğu belirtildi.

Virüsün biyolojik silah olarak kullanılmak amacıyla geliştirilmediği konusunda kesin yargıya varılmış olduğu vurgulanan raporda, istihbaratçıların virüsün olası kaynağı konusunda bölünmüş durumda olduğu aktarıldı. Dört istihbarat servisinin virüsün enfekte bir hayvandan veya başka bir virüsten kaynaklandığını değerlendirdiği ancak bu sonuca güven seviyesinin "düşük" olduğu belirtildi.

Çinli yetkililerin 2019'un sonlarında Vuhan şehrinde ilk Covid-19 salgınının patlak vermesinden önce virüsün varlığından haberdar olmadığı belirtilen raporda, Çin'in uluslararası soruşturmayı engellediği ve bilgi paylaşımına direndiği savunuldu.