Mayısta en az 156 emekçi iş cinayetlerinde can verdi. Her 5 işçiden biri Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Böylece son 3 ayda Covid-19 nedeniyle ölen işçilerin sayısı en az 146 oldu

Covid-19 nedeniyle ölen işçilerin sayısı 146’ya ulaştı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı rapor, Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Buna göre, mayıs ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden en az 156 emekçinin 29’u, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Mart ayında 14, nisanda ise 103 işçi Covid-19’dan can vermişti. Böylece son üç ayda virüs nedeniyle ölen işçilerin sayısı ise en az 146’ya ulaştı. İşçi ailelerinde de ölümler yaşandı.

Raporda yer alan veriler özetle şöyle:

YILIN İLK 5 AYINDA EN AZ 737 İŞÇİ ÖLÜMÜ

■ Mayıs ayında en az 156 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk beş ayında iş cinayetlerinde ölen işçilerin sayısı en az 737’ye ulaştı.

■ Mayısta ölen 156 emekçinin 113’ü ücretli (işçi ve memur), 43’ü ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

■ Bu işçilerin 6’sı kadın, 150’si erkek işçiydi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti.

6 TARIM İŞÇİSİ ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

■ Mayıs ayında 6 çocuk işçi can verdi. Bu çocuklar tarımda çalışıyordu.

■ Hayatını kaybeden işçilerin 59’u 51 yaş ve üstündeydi.

■ Mayısta 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 6’sı Afganistanlı, 5’i Suriyeli, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Iraklıydı.

■ Mayıs ayında ölen işçilerin yalnızca 2’si sendikalıydı. Bu işçiler cam ve belediye işkollarında çalışıyordu.

ÖLÜM NEDENLERİNDE COVİD-19 İLK SIRADA

■ İş cinayetleri geçen ay en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, sağlık ve tekstil işkollarında gerçekleşti.

■ Ölüm nedenleri arasında Covid-19, trafik/servis kazaları ile birlikte birinci sırada yer aldı. Mayısta ölen her 5 işçiden 1’i (yüzde 19) Covid-19 nedeniyle can verdi. İşçilerin yüzde 19’u trafik/servis kazalarında hayatını kaybederken, en çok görülen diğer ölüm nedenleri ise sırasıyla ezilme/göçük (yüzde 16), kalp krizi (yüzde 10) ve yüksekten düşme (yüzde 9) oldu.

■ İstanbul geçen ay 30 ölümle en fazla iş cinayetinin yaşandığı il oldu. İzmir’de 9, Kocaeli’de 8, Antalya, Bursa ve Denizli’de 6’şar, Ankara ve Antep’te ise 5’er ölüm meydana geldi.

SGK GENELGESİNE KARŞI KAMPANYA ÖNERİSİ

İSİG Meclisi’nin raporunda, SGK’nin 7 Mayıs’ta yayımladığı genelge de hatırlatıldı. Söz konusu genelgede Covid-19’un bulaşıcı hastalık olduğu ve iş kazası/meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtiliyordu.

Hem uluslararası sendikal hareketin hem de Türkiye’deki emek örgütlerinin bu genelgeye karşı çıkarak davalar açtığına dikkat çeken İSİG Meclisi, “Ama bunlar yetmez. Covid-19’un iş kazası/meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için elbette gerekli hukuki girişimlerde bulunulmalıdır. Ancak bu talebin kabul edilmesi için aktif bir kampanya yürütürsek bu talep işçi sınıfının bütünü tarafından özümsenebilir” önerisinde bulundu.

BÜTÜNLÜKLÜ BİR EYLEM HATTI OLUŞTURAMADIK

İSİG Meclisi, Türkiye emek güçleri olarak Covid-19’a karşı verdikleri mücadelenin bazı noktalarda zayıf kaldığını da vurguladı. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

“İşçi sağlığı mücadelesi bütünlüklü bir ses ve eylem hattı oluşturamadı. Facebook, Twitter gibi iletişim kanalları yoğun kullanıldı ama işçi sınıfının çoğunluğu işyerlerine gitmek zorunda kalmıştı ve gerekli alan pratiği gerçekleştirilemedi. Covid-19 ile birlikte işçi sağlığı ve halk sağlığı mücadelelerinin ortak, güçlü bir ses oluşturmasının nesnel zemini ortaya çıktmıştı. Ancak yerellerde oluşturulan dayanışma ağları ile ortak bir mücadele zemini oluşturmakta zayıf kalındı. Covid-19 ile birlikte farklı koşullarda çalışmaya sürüklenen işçilerin talepleri arasındaki açıyı kapatma pratiğinde de eksik kaldık.

Önümüzdeki süreçte Covid-19’a karşı İSİG önlemlerinin alınması talebi ile iç içe olarak işsizliğe, açlığa karşı mücadeleyi de öne çıkarmalıyız. Özellikle kadın, yaşlı, çocuk ve göçmen/mülteci işçilere dönük koruma politikaları önermeliyiz.”

covid-19-nedeniyle-olen-iscilerin-sayisi-146-ya-ulasti-740764-1.