Google Play Store
App Store

DSÖ, ‘Omicron’ adını verdiği yeni Covid-19 varyantını ‘endişe verici’ olarak sınıflandırdı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülke Güney Afrika’ya seyahat yasağı getirdi. Uzmanlar tedbirlerin artırılması için uyarılarda bulundu: Tedbir almazsak 1-2 aya Türkiye’de yayılım olur.

Covid’de tehlikenin yeni adı: Omicron

HABER MERKEZİ

Koronavirüs iki senedir tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Aşılarla birlikte Covid-19’un biteceği umut edilirken her geçen gün artan vakalara şimdi de yeni varyant tehlikesi eklendi. Dünyayı alarm seviyesine geçiren yeni varyantın adı ise ‘Omicron.’ Dünya Sağluk Örgütü (DSÖ) Güney Afrika kökenli B.11.529 kodlu varyantını ‘endişe verici’ olarak sınıflandırdı. DSÖ, Omicron’un ‘yüksek bulaşma riskine sahip olduğunu’ ve ‘birçok kez mutasyona uğramış olduğunu’ açıkladı.

Yeni mutasyonun görüldüğü Belçikalı kadının, Mısır’dan Türkiye aktarmalı olarak ülkesine döndüğü açıklandı. Seyahatinden 11 gün sonra hafif grip benzeri semptonlar gösteren kadının, hiç aşı yaptırmadığı belirtildi. Vakanın virüse Mısır’da mı Türkiye’de mi yoksa Belçika’da mı yakalandığı henüz netlik kazanmadı.

SEYAHAT YASAĞI

İlk kez Güney Afrika’da tespit edilen varyant tüm dünyaya yayılmaya başladı. Almanya’da Hessen eyaleti Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı, varyantın Almanya’da da görüldüğünü duyurdu. Ülkeler yeni varyanta karşı tedbirleri artırmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 ülkeye seyahat kısıtlaması getirildiğini açıkladı: “Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız seyahat edilmesine izin verilmeyecektir.”

ABD’de 8 Afrika ülkesinden uçuşların 29 Kasım’dan itibaren durdurulmasına karar verildi. New York eyaletinde ise kış aylarında artışa geçmesi beklenen yeni vakalarla mücadele kapsamında acil durum ilan edildi.

Avustralya ve Japonya 9, İran, Malta ve İtalya 6 Güney Afrika ülkesine seyahat yasağı uygulanacağını açıkladı. Rusya ise 9 Afrika ülkesinden ve Hong Kong’tan yabancıların Rusya’ya seyahatini yasakladı.

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Cenevre’deki merkezinde düzenlenmesi planlanan 12. Bakanlar Konferansı, COVID-19’un Omicron varyantına karşı alınan tedbirler kapsamında bir süreliğine ertelendi. Konferansın hangi tarihte yapılacağı açıklanmadı.

İNCELENMEYE BAŞLADI

Deutsche Welle’nin aktardığına göre ilk veriler, diğer varyantlara göre yeniden enfeksiyon riskini daha çok barındırdığını, hastalığı geçirmiş olanların da virüse yakalanma risklerinin olabileceğini gösterdi. Söz konusu varyantın hastalığın daha şiddetli geçirilmesine neden olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.
Aşı firmaları BioNTech/Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna ve AstraZeneca, Omicron’u ve mevcut aşıların varyanta karşı koruyuculuğunu inceleyeceklerini açıkladı. BioNTech, söz konusu varyantın üzerinde çalıştıklarını en geç iki hafta içerisinde mevcut aşıların üzerinde çalışma gerekip gerekmediğini belirleyeceklerini vurguladı. Moderna ise yeni varyanta karşı bir hatırlatma aşısı geliştireceklerini açıkladı.

***

Tedbir almazsak yayılım olur

Uzmanlar Türkiye için uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, mutasyonun çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır" dedi. Doç. Dr. Savaşçı, aşılanma oranı düşük ülkelerde özellikle Avrupa’da çok ciddi önlemler düşünüldüğünü ifade ederek, uyarılarda bulundu: "Hâlâ aşılanmayan, ulaşamadığımız insanlarımız mevcut. Hastanemizde Covid-19 yoğun bakım doluluk oranı yüzde 100 olarak ilerliyoruz. Bu dönemde mutasyona uğrayarak kendini biraz daha korumaya çalışacağı için 'süper varyant' versiyonları da ortaya çıkabilir. Ancak aşılanma oranı arttıkça virüs kendi kendini yok etme boyutuna gelecektir.”

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, acil kullanım onayı başvurusu yapılan yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın henüz yeterli sayıda kişiye uygulanmadığını söyledi: “Böyle bir aşının Faz-3 çalışmasının minimum 30-40 bin vaka üzerinde yapılması gerekir. Henüz bilimsel bir açıklama yok, sonuç açıklanmadı. Bunlar bilimsel anlamda yeterli değil.”