Antep’in Karkamış ilçesine düzenlenen roket saldırılarında biri çocuk olmak üzere 3 yurttaş yaşamını yitirirken 10 kişi yaralandı. 2’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. TSK’nin sınır ötesi hava operasyonunun yanı sıra Karkamış’a düzenlenen roket saldırısına tepki gösteren sol partiler “Savaş çözüm değil. Tek çare barış” dedi.

Çözüm barışta
Karkamış’a yönelik roketli saldırıda 3 yurttaş yaşamını yitirdi. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Ankara’nın Suriye ve Irak’ın kuzeyine başlattığı hava harekatının yankıları sürerken Antep’in Karkamış ilçesine düzenlenen roketli saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, ikisinin durumu ağır olmak üzere 10 kişi yaralandı. Saldırıya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antep’te sınır bölgelerine gece de atılan havanların isabet etmediğini söyledi. Soylu, dün öğle saatlerinde yine sınır ötesinden yapılan üç havan atışı sonucunda 22 yaşındaki Ayşenur Alkan ile 5 yaşındaki Hasan Karataş’ın yaşamını yitirdiğini bildirdi. Hasan Karataş ile aynı evde kalan Büşra Karataş’ın ilk anda ölü bilgisi geldiğini belirten Soylu, "Şu anda entübe. Dualarımız onunla birlikte" ifadelerini kullandı.Kilis’e de bir roket düştüğü ifade edilen açıklamada saldırıların Suriye’nin kuzeyinden PKK/PYD/YPG tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Antep’teki roketli saldırıda yeğeni Hasan Karataş’ın yaşamını yitirdiğini duyurdu. Polat, beraberindeki heyetle birlikte bölgeye gitti.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK’nin düzenlediği "Pençe-Kılıç" operasyonu için "Bunun sadece bir hava harekatıyla sınırlı kalması da söz konusu değil" dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne kadarlık gücün Kara Kuvvetleri’nden katılması gerekir, kararı verilir, adım atarız. Bir gece ansızın gelebiliriz derken bunu boşuna söylemedik. Zira beklenen, tasarlanan, planlanan saat geldiği anda bu adımlar atıldı.”

Saldırıya muhalefet partileri de tepki gösterdi. CHP’den yapılan açıklamada, "Gaziantep’in Karkamış ilçesinde, terör örgütü YPG/PKK mensuplarının Suriye’nin kuzeyinden düzenlediği hain saldırıda yitirdiğimiz yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diliyoruz. Ulusumuzun başı sağ olsun" denildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Gaziantep’te terör örgütünün alçak saldırısında şehit düşen vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ ÇÖZÜM DEĞİL

Sol partilerden yapılan açıklamalarda Suriye’ye yönelik operasyonun yanı sıra Antep’e gerçekleşen saldırı protesto edildi. SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Kürt sorununda 40 yıldır sürdürülen savaş politikası bugün Suriye’yi de içine alarak sürdürülüyor. Atılan sayısız bomba, kaybettiğimiz binlerce insan yıllarca toplumu birbirine düşman etti. Bugün de Suriye ve Irak’taki Kürt yerleşimlerini bombalamanın başka bir sonucu olamaz” denildi.

Emperyalizmin bölge politikalarının sonucu olarak yaşanan savaşların halk yararına hiçbir sonuç üretmediği vurgulanan açıklamada, “Kürt sorununun çözümüne hiçbir katkı sağlamadığı artık görülmüş olmalıdır. Böyle bir kadim sorunu sadece barış politikası çözer. Bir seçim politikası olarak savaşın gündeme getirilmesi yeni felaketlerin kapısını aralamak dışında kimseye bir faydası olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

“Suriye’de bugüne cihatçı örgütlerle kol kola izlenen mezhepçi dış politika ülkemizi nasıl bir felakete sürüklediği ortada” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Büyük bir göçmen krizden ülkemizin Suriye savaşının üslerinden birisi haline gelmesi bir dizi krize kaynaklık eden Suriye politikası terk edilmelidir. Öte yandan bugün yaşadığımız hayat pahalılığında, artan yoksullukta sınır ötesi askeri faaliyetlerin önemli bir payı olduğu unutulmamalıdır. İktidarın, İstiklal’deki hain saldırının intikamını aldık türünden yaklaşımı sadece iç politikada sonuç almaya dönüktür. Doğru bir muhalefet çizgisinin iktidarın savaş politikasının arkasına dizilerek değil barış ve kardeşlik siyaseti etrafında kurulabileceği açıktır. Askeri operasyonlar ve Suriye’ye yönelik her tür müdahale son bulmalıdır. ABD başta olmak üzere tüm yabancı askeri güçlerin Suriye’yi terk etmesiyle kurulacak barış ve kardeşlik için mücadele edeceğiz.”

SORUNUN TEMELİ AKP

TKP’den yapılan açıklamada ise, “Ülkemizin sorunları dışarıda değil içeridedir. Türkiye’nin sorunları Türkiye’dedir. Güvenlik bahanesi ile komşu ülkelerde askeri operasyonla Türkiye halkının güvenliği sağlanamaz. AKP’nin iç politikası neyse dış politikası da odur!” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Evet, ülkemizde güvenlik problemi vardır ve bunun kaynağı içinde yaşadığımız bu düzenin kendisidir. Kör şiddet ve uygulayıcıları da, bunu bir aparat olarak kullanıp komşu ülkelerin sınırları içinde yapılan operasyonlar da, tüm bu süreçten kasasını doldurup kârlı çıkanlar da aynı zeminden beslenmektedir. Bu zemin ortadan kaldırılmalı ki halkımız güven içinde yaşayabilsin, bu zemin ortadan kaldırılmalı ki halkımız refah içinde, eşit, özgür ve kardeşçe yaşayabilsin. Halkımız için tek bir çıkış var, bir an önce ayağa kalkmak ve kan üzerinde yükselen bu karanlık düzene son vermek!”

Diyarbakır ve Urfa barolarının da bulunduğu 12 baro ortak açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada "Her koşulda barışı savunmalıyız" vurgusu yapıldı. Açıklama, Diyarbakır Barosu’nun resmi sayfasından ve Twitter hesabından paylaşıldı. HDP Adana İl Örgütü üyelerinin il binasının bahçesinde yapmak istediği savaş karşıtı açıklamaya da polis engel oldu. Ayrıca HDP’nin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan önceki gün yapılan açıklamada operasyon protesto edilerek, “AKP’nin ömrünü uzatma saldırılarını reddediyoruz” denilmişti.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

***

İRAN’IN OPERASYONLARI DA KINANDI

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, İran’ın Rojhılat kamparına yönelik operasyonları kınayarak, uluslararası toplumun bu duruma karşı net tutum alması çağrısı yaptı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İran’ın Rojhılatlı partilerin Erbil ve Süleymaniye’deki kamplarına yönelik füze ve kamikaze İHA’larla gerçekleştirdiği bombardımana ilişkin açıklama yaptı. “İran İslam Cumhuriyeti’nin dün gece Kürdistan Bölgesi’ne yönelik düzenlediği saldırıları şiddetle kınıyoruz” denilen açıklamada, bu saldırıların Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenlik hakkının ihlali olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Bu saldırılar haksız olduğu kadar uluslararası hukuk ile komşuluk ilişkilerinin alenen ihlalidir" ifadelerine yer verildi. Öte yandan İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistan Emekçiler Topluluğu, İsveç’in başkenti Stockholm kentinde düzenlenen ortak toplantıda birleşme kararı aldıklarını resmen duyurdu. Kısa adı “Komel” olan her iki örgüt, “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu” çatısı altında faaliyet yürütme kararı aldı.

Komel Genel Sekreteri Abdullah Muhtedi, bir buçuk yıl süren yoğun çabaların ardından her iki Komel’in birleştiğini açıkladı.