Aralarında BDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’ın da bulunduğu açlık grevine giren 60’ı aşkın...

ESRA KOÇAK -BirGün- ANKARA

Aralarında BDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’ın da bulunduğu açlık grevine giren 60’ı aşkın siyasi tutukluya destek olmak için BDP ve Blok Milletvekilleri iki günlük açlık grevine başladı.

BDP Genel Merkezi'nde başlayan ve iki gün sürecek olan greve BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu katıldı.

DEMİRTAŞ BUGÜN KATILACAK
Irak Kürdistanı'nda bulunan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve BDP Van Milletvekili Nazmi Gür de greve bugün dahil olacak.

“Savaş değil müzakere, tecrit değil özgürlük” pankartı önünde basın açıklaması yapan milletvekilleri “Çözüm Diyalogta”, “Açlık Grevindeyiz” önlükleri giydi.

KIŞANAK: SÜRECİN MİMARI VE SORUMLUSU AKP
Grevde bulunan vekiller adına basın açıklamasını BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak yaptı. Türkiye’nin her geçen gün demokratik bir gelecekten, özgür ve  eşit bir ortamdan daha fazla uzaklaştığına değinen Kışanak, bu sürecin mimarının ve baş sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğuna dikkat çeken Kışanak, çözümün siyasi müzakere ve diyalog masasından geçtiğini fakat siyasi iktidarın bunu görmeyerek çatışmaları tırmandırdığını, ölümleri artırdığını belirtti.

AÇLIK GREVİNDE SAYI GİDEREK ARTIYOR
“Artan siyasi ve askeri operasyonları, tecrit ve rehine politikasını ve çözümsüzlükte ısrarı protesto etmek amacıyla Şırnak Milletvekilimiz Sayın Selma Irmak ile Sayın Faysal Sarıyıldız’ın da içinde bulunduğu 60’ı aşkın tutuklu arkadaşımız süresiz açlık grevindeler. Arkadaşlarımızın talepleri çok açık ve nettir” diyen BDP Eşbaşkanı Kışanak, arkadaşlarına destek vermek için iki gün sürecek açlık grevine başladıklarını söyledi ve hükümete şu çağrıda bulundu: “Barış için, çözüm için bedenlerini ölüme yatıran cezaevlerindeki bu çığlığa kulak verin, Türkiye’ye kaybettirecek, çatışmaları derinleştirecek, çözümsüzlük politikalarından vazgeçin, diyalog ve müzakere sürecini acil olarak başlatın. Kürt sorunu bu ülkenin, hepimizin ortak sorunudur. Çözüm de ortaktır. Bu nedenle kritik bir eşikten geçtiğimiz şu günlerde herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.”

Kışanak Diyarbakır D Tipi Cezaevinde 50, aralarında Selma Irmak’ın bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 7 ve Mardin Cezaevinde Faysal Sarıyıldız’ın da aralarında olduğu yaklaşık 10 kişinin süresiz, dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını dile getirirken sayının giderek arttığını belirtti.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DUYARLILIK UYARISI
Sağlık emekçilerinin ve sağlık meslek örgütlerinin bu konuya duyarlı olmaları gerektiğini kaydeden Kışanak, Türkiye’nin açlık grevi konusunda tarihinin acı deneyimlerle dolu olduğunu bu nedenle TBMM’nin bu konuya kayıtsız kalmaması gerektiğini dile getirdi.

Milletvekillerinin açlık grevi bugün saat 18.00’e kadar sürecek.
 
***

Soldan destek ziyareti

BDP Genel Merkezi’nde başlayan açlık grevine, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, BDP Ankara İl ve İlçe Örgütleri, Van İl ve İlçe Belediye Başkanları, Halkların Demokratik Kongresi, TKP’den bir heyet, Türkiye
Barış Meclisi adına bir heyet destek ziyaretlerinde bulundu.

***

Kul değil mahkûm oldular

Geçirdiği ikinci ameliyat nedeniyle bir süredir Kısıklı’daki evinde istirahat eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı Gençlik Kongresi’ne telekonferans sistemiyle katıldı. Burada konuşma yapan Erdoğan, MİT kriziyle ilgili devletin kurumları arasında bir husumet veya çatışmanın olmadığının altını çizerek, yasama, yürütme ve yargının yetki ve sınırlarının belli olduğunu söyledi. Sınırları aşan her türlü girişimin yetki gaspı olduğu değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, “Hiçbir zaman seçilmişleri atanmışlara kul etmeyiz” dedi.
Erdoğan seçilmişlerle ilgili bu açıklamayı yaptı ancak, cezaevinde şuanda 9 milletvekili tutuklu bulunuyor. Seçilmiş belediye başkanları da eklendiğinde liste bir hayli kabarıyor. İşte seçilmiş ama mahkum edilmiş vekillerin listesi:
BDP’nin desteklediği 'KCK' tutuklusu 6 aday vekil seçildi. Gülser Yıldırım (Mardin), Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız (Şırnak), Hatip Dicle (Diyarbakır), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa) ve Kemal Aktaş (Van).
'Ergenekon Davası' tutukluları gazeteci Mustafa Balbay (İzmir) ile Başkent Üniversitesi eski rektörü Mehmet Haberal (Zonguldak) da CHP listelerinden vekil oldular.
'Balyoz Davası'ndan tutuklu bulunan emekli korgeneral Engin Alan ise MHP İstanbul milletvekili oldu.