Libya’da siyasi çözüm süreci hızlandı. BM desteğiyle Başkanlık Konseyi’nin başkanlığına seçilen Muhammed el Menfi dün Türkiye’yi ziyaret etti. Libya’nın yeni Dışişleri Bakanı Necla el Menguş da Avrupalı mevkidaşlarıyla Trablus’ta kamuoyuna ortak mesajlar verdi.

Çözüm için adım

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye ve Rusya’ya Libya’daki silahlı güçlerini geri çekmesi için yaptığı çağrılarla ilgili gelişmeler sürüyor. Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle kurulan geçici birlik hükümetinin göreve başlamasının ardından “normale dönüş” için adımlar hızlanıyor. Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed El Menfi ile Konsey üyesi Abdullah El Lafi dün Türkiye’ye ziyarette bulunarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Basına kapalı olarak yapılan görüşmede, bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi.

KONSOLOSLUK GİRİŞİMİ

Libya’nın yeni konseyinin Dışişleri Bakanı Necla el Menguş da Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile önceki gün Trablus’taki Başbakanlık ofisinde ortak basın toplantısı düzenledi. Menguş, toplantıda yaptığı açıklamada Libya’nın istikrarının bölge ülkelerinin yanı sıra Avrupa’nın istikrarı için de olumlu yansımaları olacağını ifade etti. “Libya’nın egemenliği ilkesinin tartışma konusu olamayacağını” belirten Menguş, “Tüm paralı askerlerin acilen ülke topraklarından çıkması gerektiğini vurguluyoruz” dedi. Menguş ayrıca, Libya’daki konsoloslukların açılması işlemlerinin hızlandırılmasının ve vize işlemlerinin Libya dışında değil, içinde yapılmasının gerekliliği hakkında görüştüklerini kaydetti.

AVRUPA’DAN DESTEK

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian da, yaptığı açıklamada, “Libya’nın istikrara ve egemenliğine kavuşması için bir dizi önemli adım atıldı” dedi. Libya’da ateşkesin sağlanması gerektiğini ifade eden Le Drian, Libyalı yetkilileri desteklemek için buraya geldiklerini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise ülkede yaklaşan seçimlere hazırlanmanın ön şartı olarak paralı askerlerin geri çekilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, Avrupa Birliği’nin (AB) Libya’ya silah ambargosunu izlemeye devam edeceğini kaydetti. İtalyan Bakan Di Maio da Libya’nın barış sürecine AB olarak tanık etmek için Trablus’a geldiklerini belirterek, “Libyalı makamların talebi olursa, BM ile koordinasyon içinde BM ateşkes izleme mekanizmasına Avrupa’nın katılımından yanayız” dedi.

MİLİSLER ÇEKİLİYOR

Fransız haber ajansı AFP ise çarşamba günü Türkiye’nin Libya’da konuşlandırdığı Suriyeli milisleri geri çekmeye başladığını iddia etmişti. Fransız diplomatik kaynak, Libya’da yeni kurulan geçici birlik hükümetinin başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Türkiye arasında milislerin geri çekilmesi konusunda son dönemde görüşmeler yürütüldüğünü ve Türkiye tarafından gelen açıklamaların da Suriyeli milislerin hava yoluyla Libya’dan çıkarıldığı izlenimi verdiğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl yaptığı bir açıklamada Libya’da Halife Hafter güçlerine karşı Türk askerlerinin yanında Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının da yer aldığını söylemişti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de çarşamba günü BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu raporda “Yabancı unsurların Libya’daki faaliyetlerinin sürdüğü konusunda hala derin endişe içinde olduğunu” ifade etmişti. Libya’da geçici birlik hükümetinin ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürmesi hedefleniyor.