Newroz’daki konuşmaları nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ iddiasıyla yargılanan Demirtaş ve Önder’e hapis cezası verildi

‘Çözüm süreci cezası’ verildi

Çözüm Süreci döneminde 2013 Newroz’undaki konuşmaları nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ iddiasıyla yargılanan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’a dört yıl sekiz ay, eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e üç yıl altı ay hapis cezası verildi. Mahkeme, Demirtaş ve Önder’in olumsuz tutum gösterdiklerini öne sürerek cezalarda indirim uygulamadı.

‘Şimdi suç oldu’

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davaya Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katılırken, Önder ise salonda hazır bulundu. Mütalaanın kendisine iki gün önce tebliğ edildiğini söyleyen Demirtaş’ın savunması için mahkemeden istediği ek süre talebi reddedildi.

Yargılamaya konu olan konuşmayı yaptığı dönemde iktidarın, başbakanın ve yardımcılarının ve AKP’ye yakın medyanın söylemlerini hatırlatan Demirtaş, o zaman suç kabul edilmeyen sözlerin, bu dönem suç olarak değerlendirildiğini vurguladı.

‘Sürecin intikamı’

Konuşmasının arkasında olduğunu söyleyen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı; “Demek ki mesele başka. Mesele, çözüm sürecinden intikam alma meselesidir. Biz barış için uğraştık, ter döktük, emek harcadık. Birileri Ankara’da rahat koltuğunda oturup sallarken, biz dağdaki Kürt gencinin de, operasyona çıkan askerin de canı yanmasın, anaları ağlamasın diye elimizi taşın altına koyduk. Geri adım atmayacağız. Barışı savunmaya devam edeceğiz. İmralı’daki tecrit kalkmalıdır. Sayın Öcalan çözüm için önemli katkılar sundu, tekrar sunabilmelidir. Bu sağlanmalıdır. Türkiye’nin önünü açacak olan budur. O gün de söylüyorduk, bugün de söylüyoruz.”

‘Adil yargılama yok’

Daha sonra söz alan Önder de Demirtaş’ın söylediği her şeye katıldığını ifade ederek, “Sayın heyet, benim de size güvenim yok. Bu mahkemenin hiçbir aşamasında adil yargılama duygusu geçmedi” ifadelerini kullandı.

Son sözleri sorulan Selahattin Demirtaş, “Kahrolsun faşizm, yaşasın barış ve emek” derken, Sırrı Süreyya Önder ise “Yaşasın barış, yaşasın demokrasi” diye konuştu. Mahkeme heyeti, Demirtaş’ı, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan dört yıl sekiz ay, Önder’i de aynı suçtan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırdı.