Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve faillerinin cezalandırılması için 23 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri, 728’inci buluşmada polis ablukasına rağmen bir araya geldi.Taksim’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlara yönelik polis saldırısına atıf yapan grup üyeleri, gözaltında kaybedilen kadınların akıbeti soruldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eyleme, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Musa […]

Cumartesi  Anneleri 728. hafta: Kadınlar susmayacak adaletsizliğe direnecek

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve faillerinin cezalandırılması için 23 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri, 728’inci buluşmada polis ablukasına rağmen bir araya geldi.Taksim’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlara yönelik polis saldırısına atıf yapan grup üyeleri, gözaltında kaybedilen kadınların akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eyleme, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Musa Piroğlu ve Zeynel Özen ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile çok sayıda hak savunucusu katıldı.

Topluluk adına bu haftaki açıklamayı kayıp yakınlarından Maside Ocak okudu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gece yürüyüşü yapmak isteyen kadınlara polis tarafından müdahale edildiğini hatırlatan Ocak, “8 Mart’a kadına yönelik devlet şiddeti ve Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray’ın polis zoruyla yasaklanmasıyla girdik. 28 haftadır açıklamalarımızı kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’da gerçekleştiremiyoruz. Kadınları korkuyla, şiddetle, ölümle terbiye etmek isteyen, onlardan itaatkâr olmalarını bekleyen erkek egemen sisteme, insanlığın en temel değeriyle cevap veriyoruz; baskı varsa, şiddet varsa, adaletsizlik varsa direniş de var olacak” dedi.

Ocak’ın açıklamasından bazı bölümler şöyle: “5 Ekim 1994’te İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Lütfiye Kaçar’ı unutmayacağız. 17 Ekim 1994’te Muş’ta hayvanlarını otlatırken askeri bir operasyonun ortasında kalan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Gülnaz Tatu ve Kadriye Tatu’yu unutmayacağız. 24 Ocak 1995’te Ankara’da gözaltına alındıktan sonra işkence görmüş bedeni 76 gün sonra Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Ayşenur Şimşek’i unutmayacağız, hakikat ve adalet mücadelemizden ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”