Cumartesi Anneleri'ne 700'üncü haftada polis saldırısı

ZEYNEP KURAY

Cumartesi Anneleri’nin, Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 700’üncü hafta oturumu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı doğrultusunda yasaklandı. Sabahın erken saatlerinde Galatasaray Meydanı’na gelen kayıp yakınları, tıpkı 23 yıl önceki gibi darp edilerek gözaltına alındı. Buna tepki gösteren HDP’li ve CHP’li milletvekilleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler polisin tazyikli su ve biber gazlı saldırısına uğradı.

Cumartesi Anneleri’nin, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması için sürdürdüğü uzun soluklu mücadelesinin 700’üncü haftasında, polis meydanda toplananlara saldırdı. İşçileri Bakanı Süleyman Soylu talimatıyla “provokasyon” bahanesiyle yasaklanan eylemde, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları darp edilerek gözaltına alındı. Bu keyfi yasağı “Kahrolsun faşizm”, “ Katil devlet hesap verecek” sloganıyla protesto eden yurttaşlara saldıran polis, 100’e yakın kişiyi gözaltına aldı.

"BU MEYDAN BİZİM!"

Sabahın erken saatlerinden itibaren 700’üncü oturumun yapılacağı Galatasaray Meydanı’nı ablukaya alan polis, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri ve Cumartesi Anneleri’nin alana girmesini engelledi. Polisin bu keyfi uygulamasını oturma eylemiyle protesto eden kayıp yakınlarından Maside Ocak, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Faruk Eren; insan hakları savunucuları Sebla Arcan, Leman Yurtsever, ters kelepçelenerek gözaltına alındı. Bu saldırıya, "Biz 23 yıldır bu meydana geliyoruz. Bu meydanda babamı arıyorum. Bu meydan bizimdir” diyerek tepki gösteren gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besma Tosun’da gözaltına alındı. Gözaltı kayıplarının simge ismi Hasan Ocak’ın 80 yaşındaki annesi Emine Ocak ise zorla alandan uzaklaştırıldı.

cumartesi-anneleri-ne-700-uncu-haftada-polis-saldirisi-502609-1.

ARAT DİNK GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ, GARO PAYLAN DARP EDİLDİ

Gözaltılar sonrası Hazzopulo Pasajı önünde toplanan yüzlerce kişi polis saldırısını, “Kahrolsun faşizm, Katil devlet hesap verecek, Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganlarıyla protesto etti. CHP Beyoğlu İlçe Binası’ndan ise tepki olarak, “Beni Bul Anne” şarkısı açıldı. Tüm İstiklal Caddesi boyunca yankılanan şarkıya yüzlerce kişi eşlik etti. Slogan atan kitleye sık sık tazyikli su ve içi biber gazı dolu plastik mermilerle saldıran polis, TOMA önünde el ele verip barikat oluşturan HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Ahmet Şık, Garo Paylan, Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm ve Hrant Dink’in oğlu Arat Dink’in etrafını sardı. Vekiller, Arat Dink’i zorla gözaltına almaya çalışan polislere birbirine kenetlenerek engel oldu. Arbede sırasında polisler, HDP Milletvekili Garo Paylan’ı kolundan tutup darp etti.

- FOTO GALERİ

cumartesi-anneleri-ne-700-uncu-haftada-polis-saldirisi-502611-1.

BULDAN: BUGÜN TEK BAŞIMA DAHİ OLSAM O MEYDANDA OTURACAĞIM

İktidarın bu keyfi yasağını Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları oturma eylemiyle protesto eden milletvekilleri ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi, Cumartesi Anneleri’nin meydanının yasaklanmasına kimsenin gücünün yetmeyeceğinin mesajını verdi.

Söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Annelerin sessiz çığlığından korkan bir ülke yaratıldı. Bu kadar büyük bir ahlaksızlık yapılamaz. Bizler 700 haftadır çocuklarımızın kemiklerini arıyoruz. Çocuklarımızın kemiklerini bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bugün tek başıma dahi olsam o meydanda oturacağım” dedi.

TANRIKULU: GAZLARLA COPLARLA GÖZALTINA ALDILAR YİNE BURADAYIZ

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise keyfi yasağa şöyle tepki gösterdi: “23 yıldır 700 haftadır bu meydandayız, bugün de buradayız. Gazladılar, copladılar, gözaltına aldılar yine de buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz. Burada olmak bizim tercihimiz değil; bulun katilleri, getirin kemikleri burada oturmayalım.”

cumartesi-anneleri-ne-700-uncu-haftada-polis-saldirisi-502612-1.

Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri’nin bulunduğu Hazzopulo Pasajı’na da saldıran polis, kafelerin bulunduğu noktayı gaza boğdu. Gazdan etkilenenler arasında gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da vardı. Yıldız, polis şiddetine "Yeter artık siz bizden ne istiyorsunuz katiller yargılansın istiyoruz. Ölmek var dönmek yok. Katiller. Yeter be. Bu insanlardan ne istiyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

İstiklal Caddesi’nde tekrar toplanan kitle, gözaltıların serbest bırakılmasını bekliyor.

32 KİŞİ SERBEST

Avukat Efkan Bolaç, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, polis saldırısının ardından gözaltına alınan 32 kişinin serbest bırakıldığını, diğerlerinin de ifadelerinin ve sağlık kontrolünün ardından serbest bırakılacağını duyurdu.