Cumartesi Anneleri savcıları göreve çağırdı

ZEYNEP KURAY

Cumartesi Anneleri, 711’inci hafta eyleminde polis ablukasına rağmen buluşarak, 22 Kasım 1996 tarihinde Diyarbakır Silvan’da gözaltında kaybedilen Ramazan Yazıcı’nın akıbetini sordu.

Bu haftaki eyleme destek veren Uluslararası AF Örgütü Kampanyalar Direktörü Fotis Filippou, kayıp kayınlarına uygulanan keyfi yasağa tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri'ne uygulanan baskıyı kızgınlıkla takip ettiklerini vurgulayan Filippou, “Hakkınızı tekrar tesis edebilmenizi sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

FİİLİ CEZASIZLIK SÜRÜYOR !
İHD önüne gelen kayıp yakınları adına bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. 711’inci haftaki eylemde karşılaştıkları engellemeye tepki gösteren Tosun, Türkiye’de gözaltında kaybetme suçunun hukuksal ve siyasal faktörlerin etkisiyle cezasız bırakıldığını vurguladı. Tosun, yüzlerce insanın gözaltına alınarak kaybedilmesine rağmen, kaybedilenlerin aileleri için tüm hak arama kanallarının kapatılmasının büyük bir adalet boşluğuna yol açtığını kaydetti. Ülkede sistematik hale gelen cezasızlığın uluslararası hukukun da gündeminde olduğunu ifade eden Tosun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) uzun yıllardır Türkiye’de güvenlik güçlerinin işlediği hak ihlalleri konusunda etkili soruşturma yapılmadığı için dosyaların fiili cezasızlıkla sonuçlandırıldığına dikkat çektiğini belirtti.

Açıklamanın ardından söz alan Filippou, "O günden bu yana yaşadığınız baskıları da aynı kızgınlıkla takip ediyoruz” dedi. Filippou, şunları kaydetti: “Sizin kaybedilen yakınlarınızın akıbetlerini sorma hakkınız durdurulamaz, engellenemez. Yıllardır sizin mücadelenizin alanı olan Galatasaray'a dönebilmeniz için sizin yanınızda kampanyamıza devam edeceğiz."

***

Yolsuzluk haberine hapis cezası!

Gazeteci Sedat Sur, kayyum belediyelerindeki yolsuzluklarla ilgili haberi gerekçe gösterilerek hapis cezasına çarptırıldı. Özgürüz.org muhabiri Sedat Sur’a, Mardin Belediyesi’ne atanan kayyum hakkında yaptığı “yolsuzluk haberi” gerekçe gösterilerek açılan davanın dün görülen duruşmasında 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.