‘Cumhurbaşkanı aradı’ iddiasına ret
Amasra’daki maden faciasında 42 madenci yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Soma’da 301 madencinin öldüğü facianın yaşandığı tarihte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan ve Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nun başkanlığına getirilen AKP’li Taner Yıldız, muhalefetin sorularına yanıt vermeye çalışan bakanlık bürokratlarını engellediği için tepki çekti. Bürokratların muhalefetin sorularına yanıt vermesine izin vermeyen Yıldız, yanıtların Bakan Yardımcısı Adnan Ertem tarafından verilmesini istedi. Bazı milletvekillerine karşı sert bir dil kullanması ve parmak sallaması nedeniyle de eleştirilen Taner Yıldız, geç saatlere kadar sürmesi beklenen komisyonu saat 18.30’da kapattı.

Yıldız’ın tavrına tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Komisyon başkanı olmasını istememekte ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Hayati sorularımıza Yıldız’ın tavrı nedeniyle yanıt alamadık” ifadesini kullandı. Demirtaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Hasan Kutluhan Kendir’in, Teftiş Başkanlığı Baş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan’ın ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Muhittin Bilgin’in yeniden komisyona davet edilmesi gerektiğini söyledi.

KAFALARDA SORU İŞARETİ

Komisyonun bir sonraki toplantısında, Yıldız’ın toplantıyı neden erken noktaladığı tartışıldı. CHP’li Kani Beko, bürokratların konuşturulmaması ve toplantının erken sonlanması hakkında kulislerde konuşulan iddiayı dillendirerek, “Kafalarda bir soru işareti var. Cumhurbaşkanı aradı. Komisyon başkanına talimat verdi. Komisyon başkanı da bakan yardımcısına talimat verdi ve müfettişleri konuyla ilgili hazırlamış olduğu soruların cevabını biz alamadık. Bütün kafalarda bu var” dedi. AKP’li Yıldız ise bu iddiayı reddetti.