Formula 1’in Türkiye ayağında podyumda şampanya yerine gazoz patlatılmasıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur, “Formula 1 çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde kendisi böyle bir hassasiyet gözetiyor” diyerek Malezya, BAE ve Bahreyn’i örnek gösterdi.

Cumhurbaşkanı danışmanından ‘gazozuna’ yapılan F1 ile ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur, Formula 1’in Türkiye ayağında podyumda şampanya yerine gazoz patlatılmasıyla ilgili Twitter’dan açıklama yaptı.

Podyumda gazoz patlatılmasını rezalet olarak niteleyenleri hedef alan Cesur, bu konuda Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’i örnek gösterdi.

Cesur, yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

“Podyumda gazlı içecek meselesini de “rezalet” olarak niteleyen bazı çevreler bilsin ki asıl rezil olan bu saçma yaklaşımdır. Formula 1 çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde kendisi böyle bir hassasiyet gözetiyor. Malezya, BAE, Bahreyn... Aynı durum bu ülkelerde de oldu/oluyor.”

ELEŞTİRİLEN SEREMONİ

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14’üncü yarışı Türkiye Grand Prix'si, Intercity İstanbul Park'ta yapıldı. Yarıştı kazanan Mercedes pilotu Lewis Hamilton, böylece 7’nci şampiyonluğuna ulaştı.

Yarış sonrasındaki seremoni ise tartışma yarattı. Mercedes takım patronu Toto Wolff, podyumda şampanya yerine ‘gazoza benzeyen bir şeyin verildiğini’ açıkladı.

Dünyanın diğer ülkelerinde şampanya patlatılırken Türkiye’de alkolsüz bir içeceğin tercih edilmesi kamuoyunun da tepkisini çekti. Sosyal medyada pek çok kullanıcı, bu durumu AKP iktidarının gerici yaklaşımına bağladı. Kimi kullanıcılar ise yarışın ‘gazozuna yapıldığını’ dile getirerek espri yaptı.

cumhurbaskani-danismanindan-gazozuna-yapilan-f1-ile-ilgili-aciklama-805488-1.

Öte yandan F1, 2005-2011 yılları arasında da daha önce 7 kez Türkiye’de yapılmış ve bu yarışların ardından düzenlenen seremonilerde şampanya patlatılmıştı. Hatta 2009’daki yarışta patlatılan şampanyanın dönemin bakanlarından Bülent Arınç’a sıçraması gündem olmuştu.